Uitgebreid maagonderzoek vaak onnodig
Het is meestal niet nodig om mensen die maagklachten zonder verdere symptomen hebben, te onderwerpen aan belastende onderzoeken. Artsen laten nu te vaak voor alle zekerheid maagfoto’s maken of een kostbaar cameraonderzoek in de maag (gastroscopie) doen.
Dat blijkt uit een onderzoek van artsen uit het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St. Radboud en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. De meeste maagklachten blijken goed behandelbaar met het voorschrijven van zuurremmers.
De artsen volgden een groep van 199 mensen tussen de 18 en de 65 jaar die zich bij de huisarts meldden met dezelfde maagklachten. Eén groep kreeg een gastroscopie, de tweede groep onderging een radiologisch onderzoek en de derde groep kreeg alleen medicijnen. De laatste groep bleek na afloop van de onderzoeksperiode zelfs het meest tevreden over de behandeling.
De onderzoekers benadrukken dat het voorschrijven van medicijnen alleen verantwoord is voor mensen die verder geen alarmerende klachten hebben. Tijdens het onderzoek werden mensen die zuurremmers kregen, alsnog onderzocht als zij na twee weken nog steeds ernstige klachten hadden. Volgens de artsen is geen enkele diagnose gemist tijdens de onderzoeksperiode.
De onderzoekers stellen dat het aantal maagonderzoeken, waarvoor een lange wachtlijst bestaat, met 60 procent kan dalen. Voor ziekenhuizen betekent dat een aanzienlijke kostenbesparing. Ook kunnen huisartsen op grond van de bevindingen meer patiënten zelf afhandelen. Voor de patiënt is het prettig dat belastende onderzoeken achterwege kunnen blijven, aldus de onderzoekers.