OM erkent fout met geheim in zaak tegen aanklager
Het openbaar ministerie erkent dat er in het strafrechtelijk onderzoek naar corruptie door een eigen advocaat-generaal geheime documenten bewaard en bekeken zijn terwijl die vernietigd hadden moeten worden.
Omdat het echter ging om een beperkt aantal computerbestanden die niet relevant waren en niet doelbewust zijn geopend, hoeft dat geen gevolgen te hebben, zei officier van justitie Gerard Robben woensdag tijdens de afsluitende zitting.Begin februari eiste hij een werkstraf van 240 uur en een halfjaar voorwaardelijke celstraf tegen de Arnhemse advocaat-generaal Jan K. (59). Volgens justitie liet hij zich tot omkoping verleiden en heeft hij schuldbekentenissen vervalst en een verzekeringsmaatschappij opgelicht.
Advocaat Cees Korvinus zei destijds al dat justitie de kans op vervolging heeft verspeeld, omdat volgens hem 250 bestanden met privacygevoelige correspondentie met zogenoemde geheimhouders zoals een arts, notaris en advocaat bewaard zijn gebleven.
Nader onderzoek door de rijksrecherche naar 25 digitale bestanden wees afgelopen weken uit dat twaalf weliswaar irrelevante bewaarde documenten onterecht niet als vertrouwelijk zijn bestempeld. Van tien bestanden die wél relevant waren, meent justitie dat er negen niet vallen onder het verschoningsrecht. Over het ene resterende relevante, bewaarde, geheime document oordeelde officier Robben dat het recht van de verdachte onherstelbaar is beschadigd. Justitie ontkent echter dat structureel en doelbewust fouten zijn gemaakt, zoals Korvinus stelt.
De advocaat gelooft niet in een vergissing en vertelde bijvoorbeeld dat zijn cliënt de recherche nog waarschuwde toen zijn computer in beslag werd genomen. „Het kwaad is geschied. Het vertrouwen in de rechtsstaat is geschonden.”
De rechtbank doet op 24 maart uitspraak in de zaak tegen zowel de advocaat-generaal als de 66-jarige medeverdachte Joop van L., tegen wie wegens de poging tot omkoping 200 uur werkstraf plus vijf maanden voorwaardelijke celstraf was geëist.