Biddag met crisis dichtbij
Lange tijd was flinke economische groei zo normaal dat ervoor bidden niet nodig leek. Nu is dat wel anders. Omvallende banken, een heuse recessie en overheidstekorten domineren het nieuws. Grote economische onzekerheden laten zien dat voorspoed helemaal niet vanzelfsprekend is. Biddag voor gewas en arbeid krijgt een andere lading als er duizenden banen op de tocht staan. Bidden is nodig, altijd en overal. Maar nu de crisis dichtbij komt, beseffen steeds meer mensen dit. Een kleine rondgang.
„Gebed wapen tegen crisis”
Nellie van Bale-Adelerhof (35 jaar), Veenendaal
„Biddag is voor mij ieder jaar weer een bijzondere dag. Door de crisis worden we er weer eens bij stilgezet hoe hard we
de Heere iedere dag nodig hebben.
Ik denk er niet altijd aan om voor de crisis te bidden. Mijn gezin heeft er tot nu toe niet direct mee te maken. De media kloppen de crisis behoorlijk op. Als we met ons allen verantwoord geld blijven uitgeven en onze medemens in nood financieel niet vergeten, zullen veel mensen weinig merken van de crisis. Natuurlijk wil ik de mensen die door de crisis werkloos zijn geworden niet vergeten.
Hoe het in de toekomst zal gaan, weet ik niet. Wel mogen we, als christen, altijd onze toevlucht zoeken tot het gebed, en dat is toch een krachtig wapen.”
„We hoeven niet bang te zijn”
Jo van Dijke (69 jaar), Dordrecht
„Biddag heeft voor mij dit jaar een bijzondere lading. We hebben veel jaren van grote voorspoed gekend. Economische tegenslag plaatst biddag in een ander licht. Allerlei tegenvallende berichten laten zien dat een dag als deze nodig is.
Bang of ongerust voor de toekomst ben ik niet. Dat komt niet door een dikke portemonnee. Er kunnen economisch nare dingen gebeuren, maar als we op de Heere vertrouwen, hoeven we niet bang te zijn.
De crisis krijgt rond biddag geen speciale plek in mijn gebed. Ik ben al jaren gewend met anderen te bidden. Dat doen we vooral voor de geestelijke nood van ons land. De crisis maakt me niet onverschillig. Ik bid er persoonlijk en met de gemeente wel voor.”
„Niet bang, wel ongerust”
Jantine van Holten (22 jaar), Ede
„Ik bid voor politici dat ze wijsheid mogen krijgen van God bij het nemen van beslissingen voor ons land en de economie. Ook bid ik voor mensen die vrezen voor hun baan.
Bang ben ik niet, omdat mijn zekerheid niet afhankelijk is van de economische situatie. Ik mag weten dat hemel en aarde, mijn leven en de economie onder Gods besturing vallen. Ongerust ben ik wel, want ik weet niet wat deze crisis zal brengen. Ik hoop binnenkort te gaan werken als verpleegkundige. De vraag is hoeveel invloed de crisis op de banenmarkt heeft.
Ik vind het gebed van Agur toepasselijk op een biddag in crisistijd: „Geef mij noch rijkdom noch armoede.” Mijns inziens staat afhankelijkheid van God centraal, zeker op biddag.”
„Verraden door financiële man”
Ronald Kik (28 jaar), Zierikzee
„Deze biddag is voor mij in het licht van de kredietcrisis weinig anders dan die van vorig jaar. De crisis laat wel zien dat de biddag meer is dan een (verplichte) snipperdag.
Mijn eigen situatie –ik ben bijna twee jaar zonder vaste baan– is sinds vorig jaar niet veranderd. Mijn gebed houdt in dat ik vraag om wijsheid om de juiste beslissingen te nemen. Moet ik in Nederland blijven? Op welke vacatures heeft het zin te schrijven? Moet ik zelf wat opstarten? Moet ik vooralsnog blijven waar ik ben?
De crisis heeft geen belangrijke plaats in mijn gebed. Bankeigenaren worden banger en inkomen wordt onzekerder. Misschien heeft het ons wat te zeggen dat de Heere Jezus is verraden door zijn financiële man?”
„Crisis als leermeester”
Henrieke van den Brink (18 jaar), Eindhoven
„Bang voor de toekomst ben ik niet. We zullen een stapje terug moeten doen, maar dat kunnen we ook gemakkelijk. Volgend jaar hoop ik in India een jaar vrijwilligerswerk te doen. Voordat wij leven op het luxeniveau van de mensen daar, moeten er nog heel wat jaartjes crisis bij komen.
Ik denk dat het goed is dat we allemaal even beseffen dat het niet vanzelfsprekend is hoe goed we het hebben. Aangezien wij nogal hardleers zijn, is er-
varing de beste leermeester.
In het weeshuis waar ik hoop te gaan werken, is het elke dag biddag. De mensen daar zijn volkomen afhankelijk van giften, die zij zien als Gods gaven. Ik bid dat de crisis ons iets van die afhankelijkheid wil leren, in het bijzonder mijzelf.”