Binnenland

Defensie reageert niet op VS-rapport

Defensie wil niet ingaan op een kritisch Amerikaans rapport over de gebrekkige samenwerking tussen militaire inlichtingendiensten van landen die in Afghanistan actief zijn. De diensten wisselen belangrijke informatie niet met elkaar uit, wat schadelijk kan uitpakken voor militaire operaties.

ANP
6 March 2009 23:34Gewijzigd op 14 November 2020 07:27

Dat staat in een vertrouwelijk rapport van het gezaghebbende Amerikaanse RAND National Defense Research Institute over Afghanistan en Irak, dat gisteren is uitgelekt. Het onderzoek is onder meer gebaseerd op ruim 300 gesprekken met militairen en diplomaten uit de Verenigde Staten en uit landen die voor de ISAF-macht van de NAVO werken.Ook Nederlandse militairen spuien kritiek. Ze zeggen dat in Uruzgan, waar de Nederlanders ”lead nation” zijn, tal van inlichtingendiensten bezig zijn uit Nederland, de VS, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten. En die werken volgens hen langs elkaar heen.

Volgens een Nederlandse luitenant wist een inlichtingendienst waar een bermbommenfabriek was gevestigd, maar gaf hij dat niet door zodat de militairen daar drie maanden langsreden. Ook mochten Nederlandse F-16-piloten die in Amerikaanse opdracht een doelwit moesten bombarderen, achteraf niet het schaderapport inkijken om te zien wat ze precies hadden gebombardeerd.

Een woordvoerder van Defensie wil niets zeggen over het rapport, omdat inlichtingen het meest gevoelige onderdeel zijn en omdat het om lopende operaties gaat. Bovendien is het geen militair rapport. „We gaan er geen woordvoering over doen”, aldus de woordvoerder.

Ook Nederland is met speciale eenheden actief in Afghanistan.

Deze week werd duidelijk dat Nederland hooguit enkele tientallen extra militairen tijdelijk naar Afghanistan zal sturen om te assisteren bij de verkiezingen in augustus. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zei dat donderdag na een NAVO-bijeenkomst in Brussel.

Woensdag werd bekend dat de NAVO aan alle lidstaten heeft gevraagd om extra manschappen voor de duur van de verkiezingen. Ze moeten erop toezien dat die ordelijk verlopen. Verhagen wees er donderdag op dat dit bij vorige verkiezingen ook is gebeurd. Toen stuurde Nederland 750 extra militairen, maar dat aantal zal nu zeker niet worden gehaald, aldus de minister.

Het kabinet overweegt op het NAVO-verzoek in te gaan maar moet daartoe nog besluiten, aldus Verhagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer