Barendrecht wil geen opslag CO2
Het plan voor de ondergrondse opslag van CO2 in Barendrecht moet van tafel. Tot die conclusie komen B en W van de Zuid-Hollandse gemeente woensdagavond.
Het gemeentebestuur liet zich over de kwestie bijpraten door externe deskundigen en nam diverse rapporten onder de loep.
Volgens het college schiet onder meer de door oliemaatschappij Shell gevolgde procedure op diverse punten te kort. Zo heeft niet eerst een nationale afweging van ruimtelijke belangen, doelstellingen, nut en noodzaak, alternatieven en bevoegdheden plaatsgevonden. De keuze voor Barendrecht als meest geschikte locatie is daarmee onvoldoende onderbouwd, aldus B en W.
Bovendien vindt het gemeentebestuur dat de veiligheidsrisico’s voor inwoners van Barendrecht onvoldoende zijn onderzocht. Weliswaar is gekeken naar het overlijdensrisico, aldus het gemeentebestuur, maar er is onvoldoende gekeken naar het risico op ziektes.
Veel is ook nog onduidelijk over de mate waarin de techniek om CO2 ondergronds op te slaan, wordt beheerst.
Om meerdere redenen is volgens B en W de locatiekeuze niet terecht of onvoldoende gemotiveerd. Zo is er geen onderzoek gedaan op basis waarvan kan worden beoordeeld waar in Nederland de opslag van CO2 het best kan plaatsvinden.
De kwestie komt maandag aan de orde in de commissie Ruimte van de gemeente en wordt op 23 maart besproken in de gemeenteraad. Op 23 maart wordt vervolgens de definitieve zienswijze van de gemeente ingediend bij onafhankelijke MER-commissie van de provincie Zuid-Holland. Die brengt op 24 april haar advies uit.