Snel revalideren dankzij Caren
Mensen die moeten revalideren, kunnen dat in bepaalde gevallen stukken sneller doen dan normaal als ze gebruik mogen maken van de Caren. Het eerste Europese exemplaar van het geavanceerde revalidatieapparaat staat sinds kort in het Militair Revalidatie Centrum in Doorn, waar 60 procent van de cliënten militair is en 40 procent burger.
Prins Willem-Alexander opende daar dinsdag een nieuwe vleugel, sprak er met gewonde militairen en liet zich meteen voorlichten over het apparaat door revalidatiearts kolonel Wim Wertheim, warm pleitbezorger van de Caren. Het was overigens zijn vriendin die het apparaat ontdekte. Er zijn er nog maar enkele van: een paar in de Verenigde Staten, één in Israël en dus één in Doorn.Bootje
De Caren bestaat uit een enorm beeldscherm, waarop situaties worden nagebootst: bijvoorbeeld een bootje op woelige baren, slalommend om boeien en andere obstakels.
De revalidant staat voor het scherm op een plateau in een soort veiligheidstuig en krijgt de indruk dat hij echt op het bootje staat. Van bovenaf worden zijn bewegingen geregistreerd.
Het geavanceerde apparaat rust op een onderstel dat vrij in zes richtingen beweegt, vergelijkbaar met een vluchtsimulator. De patiënt staat op het platform en draagt op zijn lichaam reflecterende markers. Camera’s registreren de beweging van de markers. De computer berekent hieruit de driedimensionale beweging van de patiënt en past gelijktijdig de weergave van de virtuele wereld aan.
Spierbundel
De signalen gaan naar de technische ‘spierbundel’ onder het plateau, dat vervolgens regelt dat de patiënt de juiste bewegingen op het juiste moment maakt, aangepast aan zijn kunnen, maar telkens iets heftiger. Het apparaat is zo geavanceerd, dat een dun staafje rechtop op het bewegende plateau kan blijven staan.
Het maakt allemaal een beetje de indruk van een enorme spelcomputer en dat is juist een van de pre’s: de revalidant heeft niet langer het gevoel patiënt te zijn. Prins Willem-Alexander probeerde de Caren ook meteen, en voer ogenblikkelijk tegen een boei.
Sergeant-majoor der mariniers John de Ruiter is al vertrouwd met het apparaat en boekt er geweldige resultaten mee, vertelde hij de prins. De militair liep vorig jaar in Frankrijk een gedeeltelijke dwarslaesie op door een smak bij een oefening in Frankrijk. „Als je de diagnose van een incomplete dwarslaesie krijgt, vergaat je wereld. De Caren heeft mij ontzettend geholpen. Ik had nooit gedacht er nu alweer zo bij te staan.”
Tijdwinst
Het apparaat heeft 750.000 euro gekost. Revalidatiearts Wertheim schat dat de Caren een afschrijvingsperiode van een jaar of zes, zeven heeft. „Het gebruik ervan kost dus zo’n 150 euro per uur. Dat is niet heel goedkoop, maar ook niet heel duur.”
Daarbij moet dan nog het snellere opknappen van de patiënten worden geteld, volgens Wertheim een tijdwinst van wel 30 tot 35 procent.
Dankzij de Caren kan defensie geblesseerde en gewonde militairen de best mogelijke behandeling geven. Dat geldt voor de militairen die nu actief zijn in Afghanistan, voor veteranen, maar ook voor militairen met een (sport)blessure.
Ook burgers kunnen in het Doornse Militair Revalidatie Centrum terecht. Met de Caren kunnen verschillende doelgroepen worden behandeld, zoals mensen met beenamputaties, mensen met hersenletsel, patiënten met de ziekte van Parkinson, MS of andere neurologische aandoeningen met gevolgen voor de mobiliteit. Ook rugpatiënten met bewegingsangst en revalidanten met knieproblemen komen voor behandeling in aanmerking.
Het is de bedoeling dat de Caren in de avonduren en de weekenden wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.