„Vaste boekenprijs moet blijven”
De Raad voor Cultuur wil dat de vaste boekenprijs blijft. Dat staat in een advies aan staatssecretaris Van Leeuwen (Cultuur) en minister van Economische Zaken Hoogervorst. Het advies werd woensdag bekend.
Mede door de vaste bodemprijs -die de uitgever bepaalt- wordt het „mogelijk dat de pluriformiteit en een brede beschikbaarheid van boeken in ons betrekkelijk kleine taalgebied behouden blijven”, aldus de cultuurraad. Uitgevers krijgen de kans minder goedlopende titels aan te bieden omdat ze minder risico lopen.
De raad geeft het advies op basis van een onderzoek door het Centraal Planbureau en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daarin wordt geconcludeerd dat het stelsel effectief is, maar doelmatiger kan.
De raad zal zich ook buigen over het initiatiefvoorstel van de Tweede-Kamerleden Dittrich (D66) en Halsema (GroenLinks) voor een wet op de vaste boekenprijs. Het advies hierover wordt in het voorjaar verwacht.
In België keurde de kamercommissie bedrijfsleven dinsdag een wet goed om daar de vaste boekenprijs in te voeren. Het parlement zal de wet nog in een plenaire zitting behandelen.
In Vlaanderen is de afgelopen tien jaar de helft van de zelfstandige boekhandels verdwenen, zo bleek uit onderzoek van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo). Deze organisatie dringt aan op invoering van de bodemprijzen. Door de hevige concurrentie van grote ketens is de helft van de overgebleven boekwinkels niet meer rendabel, aldus Unizo.