Binnenland

Aanhoudingen in onderzoek verdovende middelen en witwassen

De korpsrecherche van Politie Hollands Midden heeft dinsdag vier verdachten, een 45- jarige man uit de gemeente Kaag en Braassem, een 39-jarige en een 27-jarige man uit Amsterdam en een 45-jarige man uit Leiden aangehouden in een onderzoek naar verdovende middelen en het witwassen van geld. Een vijfde verdachte, een 57-jarige Nederlander, werd in Frankrijk aangehouden.

Regioredactie
24 February 2009 17:03Gewijzigd op 14 November 2020 07:22

In voornamelijk de regio Hollands Midden, maar ook in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Lelystad werden onder leiding van de rechter-commissaris van de rechtbank Den Haag en het Openbaar Ministerie in Den Haag doorzoekingen verricht in totaal 27 panden, woningen en bedrijven. Ook in het buitenland vonden twee doorzoekingen plaats.De korpsrecherche startte medio 2008 een onderzoek naar de verdachten. De rechercheurs hadden het vermoeden dat de verdachten zich bezighielden met het verhandelen en exporteren van verdovende middelen. Ook zouden zij geld witwassen.

Conservatoir beslag – misdaad mag en zal niet lonen
Naast het strafrechtelijk onderzoek is er door het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) een onderzoek gestart dat zich richt op onzichtbaar of crimineel vermogen van de verdachten. Het OM wil het criminele vermogen van de verdachten terugvorderen omdat dat mogelijk verdiend is met criminele praktijken.

Politie en justitie legden daarom conservatoir beslag op één woning, twee schepen, één sloep, zes auto’s, meerdere dure horloges, sieraden en andere luxe goederen, banktegoeden en een groot geldbedrag.

Conservatoir beslag vindt plaats om te voorkomen dat de verdachten hun criminele vermogen buiten het bereik van justitie brengen. Het criminele bezit wordt door de beslaglegging gefixeerd, waardoor de verdachte dat niet meer kan verkopen. Volgt veroordeling tot een geldboete, of legt de rechter een ontnemingsmaatregel op, dan kan dat geheel of gedeeltelijk uit het beslag worden verzilverd.

Het doel van de ontnemings- of ‘Pluk-ze’-wetgeving is het afnemen van criminele winst. Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) is een OM-onderdeel dat gespecialiseerd is in de ontnemingswetgeving, en werkt nauw samen met nationale en internationale ketenpartners. Het BOOM beheert op dit moment 550 miljoen aan conservatoir beslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer