Nijmegen herdenkt bombardement
In Nijmegen is zondagmiddag onder grote belangstelling het bombardement op de stad van 1944 herdacht. Het is zondag precies 65 jaar geleden dat geallieerde vliegtuigen hun bommen boven Nijmegen afwierpen, met honderden burgerslachtoffers als gevolg.
De herdenking begon om twaalf uur in de St. Stevenskerk, waar meer dan duizend belangstellenden een oecumenische bijeenkomst bijwoonden. Na afloop trok het gezelschap naar het monument De Schommel, dat herinnert aan het bombardement. Op de plek waar De Schommel nu staat, kwamen destijds 24 kinderen en acht zusters om het leven. Bij het monument namen de aanwezigen drie minuten stilte in acht. De plechtigheid was elders op grote schermen te volgen.Het bombardement van Nijmegen is de geschiedenis ingegaan als een vergissingsbombardement; Amerikaanse vliegers zouden per ongeluk hun bommen boven Nijmegen hebben afgeworpen. In een zondag gepresenteerd boek bestrijdt historicus Joost Rosendaal die lezing. Volgens Rosendaal konden geallieerde vliegtuigen op 22 februari 1944 hun doelen in Duitsland niet bereiken en wierpen zij toen hun lading op een alternatief doelwit, namelijk het spoorwegemplacement in Nijmegen.
Een vertegenwoordiging van de Amerikaanse ambassade bood in Nijmegen excuses aan voor het bombardement. De Amerikanen verontschuldigden zich al eerder, maar het was volgens een woordvoerder van de gemeente Nijmegen voor het eerst dat een hoge Amerikaanse functionaris dat deed.
Na de herdenking barstte zondagmiddag het carnaval weer los in Nijmegen. De carnavalsoptocht ging vanwege de herdenking later van start dan gebruikelijk. Voor aanvang was de carnavalsvierders om passende stilte gevraagd en daaraan hebben zij zich prima gehouden, aldus de gemeente.