Eerste straf uitgedeeld voor schenden rookverbod
De eigenaren van het Groningse café De Kachel zijn vrijdag als eersten bestraft voor het overtreden van het rookverbod in de horeca. Een boete van 1200 euro legde de rechtbank de broers op en een maand sluiting als zij het komende jaar opnieuw klanten in het café laten roken. De eigenaars reageerden woedend en laten het er niet bij zitten: ze gaan in hoger beroep.
Vijf keer waarschuwden inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) De Kachel toen zij klanten binnen hadden zien roken. De zesde keer volgde een proces–verbaal en besloot het Openbaar Ministerie (OM) de eigenaren strafrechtelijk te vervolgen. Het rookverbod geldt sinds 1 juli 2008.De rechtbank heeft de eis van het OM gevolgd. De caféhouders hadden, toen zij in 2005 hun zaak begonnen, kunnen weten dat regelgeving als het rookverbod eraan zat te komen. Verder achtte de rechtbank het algemeen bekend dat de wetgeving bedoeld is om roken en de aanschaf van tabaksproducten terug te dringen.
De klacht van de uitbaters dat hun zaak failliet was geweest als ze zich aan de regels hadden gehouden, veegde de rechtbank van tafel. „Van een noodsituatie was geen sprake”.
Vooral kleine horecaondernemers zijn ongerust over het rookverbod: ze vrezen klanten en dus geld te verliezen. Het staat hun echter vrij hun zaak uit te breiden zodat er ruimte komt voor een aparte rookruimte, opperde de rechtbank.
Vloekend verlieten de broers uit Groningen de rechtszaal. Eentje stak zijn middelvinger nog op naar de rechtbank. Een van hen, Jeroen Sannes, zei later dat hij vooral boos is omdat kleine cafés gedwongen worden te verbouwen of te verhuizen. „Waar moeten ze dat dan van betalen?”, vroeg hij zich af.
Advocaat Manuel Bloch gooide het over een andere boeg en stelde dat het rookverbod in strijd is met de Tabakswet. „De minister is helemaal niet bevoegd om een vergaand besluit als het rookverbod uit te vaardigen. Het is onrechtmatig”.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt de uitspraak van de rechtbank in Groningen duidelijk, maar blijft erbij dat een kleine groep horecabazen onevenredig wordt gedupeerd door het verbod. De brancheorganisatie vindt dat deze ondernemers eigenlijk hulp zouden moeten krijgen als ze kunnen aantonen dat ze lijden onder het rookverbod.
Antirookorganisatie Stivoro wijst erop dat dit vonnis alle onduidelijk wegneemt. Directeur Lies van Gennip zei heel gelukkig te zijn met de uitkomst van de rechtszaak. „Hiermee is duidelijk geworden: de wet is de wet. Er zijn dus geen uitzonderingen. De horeca is rookvrij”.
Ondertussen zitten de kleine horecaondernemers niet stil. „Desnoods wenden we ons tot het Europees hof”, zei een strijdlustige Wiel Maessen van de stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer. Volgens hem had deze zaak niet voor de strafrechter moeten komen, maar voor de bestuursrechter. De Kachel trok zich vrijdag nog niet veel van de veroordeling aan: kort na de uitspraak zat de zaak vol rokende klanten.