Startschot project Scharlaken Koord
De christelijke organisatie Scharlaken Koord, Randstad HR Solutions en de gemeente Amsterdam hebben donderdag het startschot gegeven voor het project ”Een nieuw perspectief!.”
Het gaat om een gezamenlijk project dat is bedoeld om prostituees die met hun werk willen stoppen te begeleiden bij het vinden van een andere baan.Binnen het project verleent Scharlaken Koord, onderdeel van Stichting Tot Heil des Volks, vrouwen psychosociale hulp. Samen met Randstad HR Solutions (onderdeel van uitzendbedrijf Randstad Nederland) biedt de organisatie vrouwen weerbaarheidstrainingen aan. De gemeente Amsterdam ondersteunt het project financieel.
Scharlaken Koord heeft al sinds 2004 een uitstapprogramma voor prostituees, aldus algemeen directeur H. van Rhee van Tot Heil des Volks. „Het is onderdeel van ons maatschappelijk werk onder prostituees, samen met preventie en straatwerk de drie werkterreinen van Scharlaken Koord.”
Van Rhee verwacht niet dat de keus van Amsterdam voor een identiteitsgebonden organisatie als Scharlaken Koord voor ophef zal zorgen. „We hebben rond dit project geen specifieke afspraken met de gemeente over de scheiding van identiteit en werk, maar dat lijkt mij ook niet nodig. Een weerbaarheidstraining is een praktische zaak. Natuurlijk is ons uitstapprogramma ontwikkeld vanuit een christelijke motivatie, vanuit een visie waarin prostitutie niet wordt gezien als normaal beroep. Dat heb ik de wethouder ook verteld. In feite gaf onze levensovertuiging ons een professionele voorsprong. Anderen zagen de behoefte van prostituees om uit te stappen pas veel later, gewoon omdat ze er geen rekening mee hielden.”
Afspraken over de scheiding van werk en identiteit zijn er wel rond het project ”Beware of Loverboys”, waarbij Tot Heil des Volks preventielessen geeft op openbare scholen. Van Rhee: „De afspraak is: Het zijn geen godsdienstlessen, dus daar evangeliseren we niet. Toch wil men ook op scholen af en toe wel iets van onze motivatie horen. Dan moet je daar niet spastisch over doen.”
De kans bestaat dat Scharlaken Koord het uittreedprogramma in de toekomst ook in Oost-Nederland gaat aanbieden. Volgens Van Rhee worden daartoe „oriënterende gesprekken” gevoerd met de gemeenten Zutphen, Deventer en Apeldoorn.