Directeuren Zeeuwse ziekenhuizen stappen op
NIEUWDORP – De directeuren Zomer van het Ziekenhuis Walcheren in Vlissingen en Simons van het Oosterscheldeziekenhuis in Goes stappen op. Dat hebben de raden van toezicht maandagmiddag bekendgemaakt.
De directeuren vertrekken na voortdurende strubbelingen omtrent de fusie tussen beide ziekenhuizen, waarbij het Vlissingse ziekenhuis zou sluiten. Over die fusie moet de Nederlandse Mededingingsautoriteit nog wel oordelen.Tot 1 april voeren de directeuren hun werkzaamheden nog uit. Het zal zes tot acht maanden duren voordat de raden van toezicht nieuwe mensen kunnen installeren.
Zomer vindt het jammer dat hij niet de hele fusie kan uitvoeren. „Dat is inherent aan fusietrajecten. Dan is het vertrouwen weg en is het goed om met nieuwe mensen het proces door te stoten.”
De gebrekkige communicatie van beide directeuren en het ontbreken van vertrouwen onder het personeel waren voor de raden van toezicht de redenen om de samenwerking te beëindigen.
Lieuwe Rienstra van de raad van toezicht van het Oosterscheldeziekenhuis benadrukte dat in het fusieproces zelf goed werk is verricht door Zomer en Simons. Hij vindt ook dat de fusie door moet gaan.
Vakorganisatie RMU noemt het vertrek van beide directeuren een „goed signaal.” „In de afgelopen tijd zegden onder andere de betrokken vakorganisaties en de ondernemingsraad van Ziekenhuis Walcheren het vertrouwen in de raad van bestuur op”, zegt W. Blonk van de RMU. „Het is goed dat het bestuur nu eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt.”
Volgens haar wachten de nieuwe raad van bestuur twee belangrijke taken. „Allereerst moet het vertrouwen van het personeel worden hersteld. Daarnaast moet de nieuwe directie ervoor zorgen dat de kwaliteit van zorg weer op niveau komt.”
Gedeputeerde G. R. J. van Heukelom zegt begrip te hebben voor het besluit van de raden van toezicht om de samenwerking met de twee bestuurders te beëindigen. „Ook de directeuren zelf zullen ingezien hebben dat het zo niet verder kon. Gezien de ernst van de
situatie moesten er nu stekken gestoken worden.”
Een fusie blijft echter onontkoombaar, denkt Van Heukelom. „Zonder een fusie hebben de artsen straks geen werk meer.”