Binnenland

Staphorst wacht met aansluiting A28

De gemeente Staphorst maakt een pas op de plaats met het plan voor een nieuwe aansluiting op de snelweg A28. ChristenUnie en SGP willen dat het voorbereidend onderzoek wel doorgang vindt.

Van onze correspondent
12 February 2009 08:56Gewijzigd op 14 November 2020 07:17
De gemeente Staphorst maakt een pas op de plaats met het plan voor een nieuwe aansluiting op de snelweg A28. ChristenUnie en SGP willen dat het voorbereidend onderzoek wel doorgang vindt. De fracties verzochten het college gisteravond om het plan voor een
De gemeente Staphorst maakt een pas op de plaats met het plan voor een nieuwe aansluiting op de snelweg A28. ChristenUnie en SGP willen dat het voorbereidend onderzoek wel doorgang vindt. De fracties verzochten het college gisteravond om het plan voor een

De fracties verzochten het college gisteravond om het plan voor een nieuwe aansluiting niet in de ijskast te zetten. B en W lieten weten het verzoek in beraad te nemen.
Eind januari besloot het college de plannen op te schorten vanwege de huidige financieel-economische situatie. De onzekerheid is te groot, aldus B en W. Eerder al keurde minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat het voorstel gedeeltelijk af, waarna het draagvlak in de gemeenteraad fors afnam.
PvdA en VVD hebben de plannen voor een nieuwe aansluiting nooit gesteund, ook al omdat de gemeente zelf 8 tot 9 miljoen euro moet bijdragen. Woordvoerder J. Talen (VVD) liet dan ook weten dat het college volgens hem een „wijs besluit” had genomen. „Zo wordt een ramp voorkomen en zijn we een financiële molensteen kwijt.” Woordvoerder Messchendorp van de PvdA toonde zich ook verheugd: „Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.” Hij zei te hopen dat de burgers zich bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 in hun stemgedrag duidelijk zullen uitspreken over deze kwestie. VVD en PvdA partijen vonden met name de gemeentelijke bijdrage van 8 à 9 miljoen te veel gevraagd van de burgers.
Ook het CDA trekt zijn steun aan de plannen in. Het stelde destijds als voorwaarde dat de oprit naar het Noorden nog vijf jaar open zou blijven. Nu deze eis door de minister niet ingewilligd wordt, verklaart het CDA zich tegen de plannen. Hiermee valt de brede steun in de gemeenteraad, zoals die destijds door de ChristenUnie als voorwaarde werd gesteld, weg. De CU neemt nu genoegen met een krappe meerderheid van negen tegen acht stemmen.
SGP-woordvoerder L. Talen gaf aan dat de financiële crisis kan worden aangegrepen om met Rijkswaterstaat in onderhandeling te gaan. „Economisch laagtij gaat vaak vergezeld met een gunstig klimaat voor aanbestedingen”, betoogde hij.
Het raadslid verwees ook naar de oproep van zowel het Rijk als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om vooral te blijven investeren in infrastructuur. De SGP vindt dat met de nieuwe aansluiting de toekomst van de gemeente gemoeid is als het gaat om verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid.
De SGP gaat akkoord met het voorlopig opschorten van de plannen, maar vindt dat het gereserveerde voorbereidingskrediet wel gewoon ingezet moet worden om onderzoek te verrichten. Ook woordvoerder Harke van de CU was het hier mee eens. Hij onderstreepte dat na de voorbereidingsperiode pas duidelijk zal worden of die 8 miljoen wel uitgegeven zal worden. Tot die tijd is een voorbereidingskrediet van 200.000 euro voldoende. Het college zal zich op verzoek van beide partijen nu beraden op het voorstel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer