Van Lodenstein wil locaties herschikken
De vestiging van het Van Lodensteincollege in Hoevelaken verdwijnt mogelijk. Het leerlingenaantal zal de komende jaren zo ver dalen dat de school kan worden samengevoegd met de vestiging in Amersfoort. Het voordeel is dat het vmbo, nu verdeeld over twee locaties, dan op één school wordt aangeboden.
Het bestuur van het Van Lodensteincollege is bezig, samen met het bestuur van de Jacobus Fruytierscholengemeenschap in Apeldoorn, om een vestiging in Barneveld op poten te zetten. Als die plannen doorgaan, scheelt dat de Van Lodenstein-vestigingen in Hoevelaken en Amersfoort samen zo’n 600 leerlingen. Het is de bedoeling dat de school in Barneveld volgend cursusjaar al start.
Daarnaast heeft de Gomarusscholengemeenschap in Gorinchem na een jarenlange procedure eindelijk toestemming gekregen van het ministerie van Onderwijs om met een vmbo-afdeling te beginnen. Dat scheelt het Van Lodensteincollege in Hoevelaken ook nog eens een aantal leerlingen die voortaan dichter bij huis onderwijs kunnen volgen. Door beide oorzaken zal het leerlingenaantal in Hoevelaken (nu 1350) flink dalen. Omdat ook de vestiging in Amersfoort terugloopt, ontstaat er de mogelijkheid om al het onderwijs -het hele vmbo, havo en vwo- straks in Amersfoort aan te bieden.
Dat zou een belangrijk onderwijskundig voordeel hebben. Het vmbo wordt nu op twee locaties aangeboden. Amersfoort heeft de theoretische en de gemengde leerweg in huis, Hoevelaken de kader- en de basisberoepsgerichte leerweg. Leerlingen die tussentijds van leerweg veranderen, moeten in een aantal gevallen naar een andere school in een andere plaats. Samenvoeging van de vestigingen in Hoevelaken en Amersfoort zou ook aan dit nadeel een einde maken.
De mogelijke herschikking van locaties maakt deel uit van een reorganisatie op het totale Van Lodensteincollege. De plannen zijn woensdag gepresenteerd aan het personeel van alledrie de vestigingen: Amersfoort, Hoevelaken en Kesteren. Er wordt komende tijd gewerkt aan een nieuwe organisatiestructuur. De plannen zijn voorbereid door de adviesbureaus CPS en Interstudie. Een interim-manager zal de reorganisatie begeleiden.