Binnenland

Zorg kinderen vóór scheiding regelen

Mensen die gaan scheiden, moeten vooraf regelen hoe zij de zorg voor de kinderen verdelen. Het kind weet dan beter waar het aan toe is en het kan mogelijk voorkomen dat er achteraf geruzie tussen gescheiden ouders ontstaat.

Redactie politiek
12 December 2002 08:56Gewijzigd op 14 November 2020 00:00

Een kamermeerderheid steunt dat voorstel van CDA’er De Pater. Dat bleek woensdag tijdens een debat met minister Donner van Justitie over de scheidings- en omgangsregeling. De Kamer vindt dat de overheid te terughoudend is om verantwoordelijkheid te nemen in dergelijke privé-situaties, terwijl dit wel grote maatschappelijke gevolgen kan hebben.

Zo wil een grote meerderheid in de Kamer dat er meer gebruik wordt gemaakt van bemiddeling in scheidingszaken. D66 wil zo’n zogeheten mediation wettelijk verplicht stellen. Doel is dat er minder conflictsituaties ontstaan en dat de rechter minder complexe scheidingszaken hoeft af te handelen.

Donner ziet ook de voordelen van bemiddeling, maar wil geen verplichting. „Het is nuttig in een klein aantal zaken, omdat 82 procent van de echtscheidingen zonder conflict verloopt.” Bovendien zou het veel geld kosten en zijn er niet altijd belangenconflicten te vermijden, ook niet via bemiddeling.

De LPF en D66 drongen aan op de mogelijkheid huwelijken te ontbinden zonder tussenkomst van de rechter. Bij geregistreerde partnerschappen kan dat al. LPF-woordvoerder Schonewille wees erop dat veel mensen die gaan scheiden nu hun huwelijk eerst omzetten in een partnerschap en dan kiezen voor een flitsscheiding. Donner moet volgens de LPF inspelen op die „maatschappelijke realiteit.” Met het bespaarde geld kunnen volgens de LPF onder meer scheidingsmediators worden betaald.

Minister Donner van Justitie wil hier echter niet aan wegens historische en juridische redenen die het huwelijk tot het huidige instituut maken. „Het huwelijk is meer dan een overeenkomst en een ontbinding daarvan moet dat ook zijn”, aldus Donner. Hij vindt een flitsscheiding ook niet logisch, maar gezien de wens van de Kamer is hij vooralsnog niet van plan die mogelijkheid te verbieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer