Binnenland

Inkomen vrijgevestigde specialist stijgt enorm

Het inkomen van vrijgevestigde medisch specialisten is afgelopen jaar explosief gestegen. Dat komt door de invoering van een nieuw uurtarief en het afschaffen van het vaste vergoedingsbedrag, de zogeheten lumpsum. Dat blijkt donderdag uit een verkennend onderzoek in opdracht van de gezamenlijke zorgverzekeraars, meldt Zorgvisie op zijn internetsite.

ANP
5 February 2009 16:18Gewijzigd op 14 November 2020 07:15

In de eerste helft van 2008 steeg het specialistenhonorarium gemiddeld met 40 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2007. Het aantal diagnoses en behandelingen ging met 10 procent omhoog. Na aftrek van het hogere aantal behandelingen blijft een stijging van 26 procent over, terwijl het juist de bedoeling was dat de kosten niet hoger zouden worden.De stijging doet zich voor in het zogenoemde a-segment met vaste prijzen, dat vorig jaar 80 procent van het ziekenhuisbudget uitmaakte.

Volgens hoofdredacteur Eric Bassant van Zorgvisie (internetsite voor beleid en management van de gezondheidszorg) zijn de cijfers voor het ministerie van VWS reden om dit jaar een groot onderzoek te laten uitvoeren naar de ontwikkeling van de specialisteninkomens. Daarbij komt ook de ontwikkeling in het vrij onderhandelbare b-segment aan de orde. De zorgverzekeraars denken dat de resultaten pas in het najaar beschikbaar zijn, misschien te laat om de uurtarieven voor 2010 nog te kunnen verlagen.

Vooral de vrijgevestigde ondersteunende specialisten verdienen meer. Onder anderen anesthesiologen, medisch microbiologen en radiologen lijken te profiteren van een toeslag om de overgang naar het nieuwe systeem niet te groot te laten zijn. De invoering van een uurtarief had de inkomens tussen medisch specialisten onderling gelijk moeten trekken. De verschillen zijn echter nog steeds groot. Een radioloog kan ook nu nog 500.000 euro per jaar verdienen.

Uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bleek begin januari dat de inkomens van de Nederlandse specialisten bovenaan de internationale ranglijst staan. Ze verdienen omgerekend gemiddeld 290.000 dollar per jaar terwijl de Amerikaanse specialisten, nummer twee op de ranglijst, uitkomen op 236.000 dollar. De belangrijkste verklaring is dat er in Nederland weinig specialisten zijn vergeleken met andere westerse landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer