Klagen over Citotoets vooral zaak van scholen
Klagen over de Citotoets is bij uitstek een taak van de scholen. Zij kunnen daarvoor bij het Cito zelf terecht. Voor ouders of leerlingen bestaat geen direct klachtenpunt, maar zij lijken daar ook weinig behoefte aan te hebben.
Het Cito, dat de toetsen ontwikkelt, krijgt nauwelijks ouders of leerlingen aan de lijn die klagen dat er bijvoorbeeld iets niet klopt met de vragen of dat er te weinig tijd was. In voorkomende gevallen verwijst het Cito hen door naar de school of naar de website 50tien.nl. Dat is een vraagbaak van onder meer ouderverenigingen in het basisonderwijs.Scholen kunnen met bezwaren wél bij het Cito terecht. „Maar dat gebeurt haast niet", aldus een woordvoerster van het instituut. „Alleen als er praktisch iets misgaat, zoals vorig jaar met het drukken van een aantal opgaveboekjes, trekken ze aan de bel".
Een zegsvrouw van de vraagbaak 50tien.nl zegt dat ouders of leerlingen ook daar niet of nauwelijk klagen. „Ze komen meer met zorgen over de waarde van de toets in het schooladvies voor het voortgezet onderwijs. En dan vooral als de uitslag bekend is".
Het LAKS, dat in de eindexamentijd van middelbare scholieren als klachtenmeldpunt fungeert, beaamt dat het in de gaten houden van de Citotoets vooral een verantwoordelijkheid is van de docenten. „Natuurlijk zijn leerlingen in het voortgezet onderwijs mondiger en kunnen ze makkelijker fouten constateren. Maar als basisschoolleerlingen fouten ontdekken, dan moeten ze dat natuurlijk doorgeven aan hun meester of juf", zegt voorzitter Emiel Willms van het LAKS.
Zie ook:
http://www.refdag.nl/artikel/1332538/Scholieren+zwoegen+op+de+Citotoets.html
http://www.refdag.nl/artikel/1332268/Onderwijstik+tuchtlat+wordt+meetlat.html
http://www.refdag.nl/artikel/1333081/Toets+bevordert+welbevinden+kind.html
http://www.refdag.nl/artikel/1379926/Schoolleiders+voor+afschaffing+Citotoets.html