Jos (14) mag al scooterrijden
Hij is nog maar 14 jaar en hij mag al officieel op een scooter rijden. Jos van Santen is apetrots. Al z’n klasgenoten zijn stinkend jaloers.
Maandagmiddag kreeg de vmbo-leerling op de Regionale Scholengemeenschap Hoeksche Waard het felbegeerde ontheffingspapiertje uit handen van de burgemeester van Oud-Beijerland, K. Tigelaar.
Het verhaal heeft echter een andere kant. De reden dat Jos de ontheffing krijgt en nu al scooter mag rijden, is dat hij lichamelijk gehandicapt is. Jos is geboren met een open ruggetje, ook wel spina bifida genoemd.
„Daardoor kan hij zich moeilijk voortbewegen”, vertelt z’n vader, L. van Santen. „Lopen doet hij eigenlijk vanuit z’n heupen en dat kost heel veel energie. Maar het is een echte doorzetter, hij gymt bijvoorbeeld gewoon met de klas mee, voor zover dat kan.”
Toen Jos enige tijd geleden met z’n ouders aan het fietsen was, zagen ze een scooter rijden met twee wielen aan de achterzijde. „Toen ontstond bij ons eigenlijk het idee om zoiets voor Jos aan te schaffen”, zegt vader Van Santen.
Het geval wil dat de buurman erg handig is in het opknappen van scooters. „Tweedehands kon ik zo’n ding op de kop tikken en we hadden eerst het plan om hem op te laten knappen en in de schuur te zetten tot Jos zestien zou worden.”
Via internet kwam vader Van Santen echter op andere gedachten. „Ik las op de site van een gehandicaptenvereniging dat een meisje van 15 jaar ergens in het land een ontheffingscertificaat van de gemeente had gekregen. Toen ben ik gaan informeren en het bleek dat er inderdaad speciale ontheffingen bestaan.”
De ouders schreven een brief aan de gemeente Oud-Beijerland, die de zaak vervolgens uitzocht.
Cadeau
Jos kreeg in december op z’n verjaardag te horen dat de ontheffing er zeer waarschijnlijk inzat. „Dat was natuurlijk een mooi cadeau.”
In januari kwam er definitief groen licht en gisteren was het eindelijk zover. „Jos was best een beetje zenuwachtig”, lacht Van Santen. „Maar de burgemeester was erg aardig. Hij vond het leuk dit ontheffingsbewijs te mogen uitreiken en wenste hem veel succes met z’n speciale scooter.”
De ontheffing geldt overigens alleen op wegen binnen de bebouwde kom van Oud-Beijerland.
Certificaat
De ouders van Jos hebben de aanschaf van de scooter gedegen voorbereid. „Hij is nog maar veertien en een echte puber. De snelheid is daarom niet al te hoog afgesteld”, aldus van Santen. „Bovendien heb ik eerst een dvd met verkeerstheorie voor hem gekocht. Ik rij zelf motor en weet dus wat er allemaal bij komt kijken om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen.”
Voorlopig mag Jos met zijn ontheffingspapiertje de weg op. Maar als hij zestien wordt, vervalt de ontheffing en moet hij alsnog zijn bromfietscertificaat halen. Net als iedere andere scooterrijder.