Huiseigenaar in nood krijgt steun
Woningbezitters die buiten hun schuld om in betalingsproblemen komen, bijvoorbeeld door ontslag, kunnen tijdelijk van hun hypotheeklast af. De steunmaatregel geldt alleen voor woningeigenaars met een Nationale Hypotheekgarantie.
Zij kunnen een beroep doen op een fonds dat hun rentelasten en aflossingsverplichting tijdelijk overneemt. De zogenoemde Woonlastenfaciliteit bestaat al, maar wordt in de praktijk weinig gebruikt.Het kabinet heeft daarom vrijdag besloten de faciliteit te vereenvoudigen, zodat meer woningbezitters een beroep doen op de regeling.
Kritiek is er ook. De steunmaatregelen hebben te weinig om het lijf om de problemen in de sector op te kunnen lossen, vindt de Amsterdamse wethouder Van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening).
„Ik heb niet zo veel tegen de maatregelen, maar het is te weinig. De problemen op de woningmarkt worden nog steeds onderschat. De woningproductie gaat in het eerste halfjaar van 2009 enorm inzakken”, aldus Van Poelgeest.
Volgens hem moeten Rijk en gemeente meer doen. Ze moeten er bij strategisch belangrijke projecten bijvoorbeeld voor zorgen dat deze hoe dan ook doorgang vinden, waarbij de verschillende overheden de risico’s moeten delen.
„De gemeente en het Rijk kunnen bij zulke projecten een laatste zetje geven.”
Het kabinet sluit nieuwe steunmaatregelen voor de woningmarkt niet uit. Of die er ook komen, zal duidelijk worden in de zogeheten voorjaarsnota, de laatste bijstelling van de lopende begroting.
De ministerraad heeft gisteren ook besloten dat woningcorporaties makkelijker bouwprojecten kunnen overnemen als de commerciële initiatiefnemers ervan dreigen af te haken. Die woningen kunnen vervolgens worden verhuurd.
Tot nu toe mochten de corporaties koopwoningen van commerciële investeerders overnemen tot een prijs van 200.000 euro. Die grens wordt tijdelijk verhoogd. De details van deze maatregel worden uitgewerkt in overleg met de gemeenten en de Europese Commissie.
Minister Van der Laan voor Wonen en Wijken neemt de zogeheten Balkenendenorm als grondslag voor de maximale beloning van bestuurders van woningcorporaties, zei hij gisteren na afloop van de wekelijkse ministerraad. Het Financieele Dagblad berichtte hierover gisteravond.
Eerder bleek uit berekeningen van huurdersorganisatie de Woonbond dat meer dan 110 bestuurders van woningcorporaties een salaris ontvangen dat boven deze maximumnorm van ongeveer euro 170.000 ligt.
Van der Laan gaat binnenkort met de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes over de norm overleggen. De corporaties hanteren op dit moment een eigen beloningsnorm van maximaal 252.000 euro en willen dat behouden. Aedes vindt dat er „onevenredig veel aandacht blijft uitgaan naar deze discussie.”
Met zijn toezegging voert Van der Laan een wens van de Tweede Kamer uit. Met de Woonbond wil het parlement dat de Balkenendenorm voor bestuurders en directeuren van woningcorporaties gaat gelden.
„De topsalarissen zijn nu veel te hoog”, zegt directeur Ronald Paping van de Woonbond. „En het blijkt dat de salarissen fors blijven stijgen.” Volgens de Woonbond zagen de 25 best verdienende corporatiebestuurders hun inkomen in 2007 met 6,3 procent toenemen ten opzichte van het jaar daarvoor.