Tumult in Urk om hulpverlening
De gemeenteraad van Urk heeft donderdagavond de vrijwilligers van de First Responder (FRS) opgeroepen om vrijdag weer aan de slag te gaan.
Het personeel van de FRS legde donderdag het werk neer, nadat bekend werd dat de GGD Flevoland in Urk een ambulance gaat stationeren. De vrijwilligers vinden dat er dan te weinig werk voor hen overblijft.Het college van B en W werd in de motie opgeroepen vrijdag met het bestuur van het plaatselijke Rode Kruis te overleggen op welke wijze FRS en de ambulance samen optimaal in Urk kunnen functioneren.
Tien jaar geleden bezat Urk nog een eigen ambulance. Door een herschikking van de ambulanceposten in Flevoland verdween de ambulance uit Urk. Op initiatief van het gemeentebestuur ging de FRS samen met de huisartsen de acute patiëntenzorg in Urk verzorgen.
De FRS kreeg geen toestemming om patiënten te vervoeren, maar wel om ze te stabiliseren, in afwachting van de komst van een ambulance. Steeds is vanuit het gemeentebestuur „een gelijkstelling tussen de FRS- en ambulancehulpverlening bepleit”, zo valt te lezen in de motie.
Burgemeester J. Kroon sprak donderdagavond zijn waardering uit dat, „ondanks de beperktere wettelijke mogelijkheden het personeel van de FRS zich zo veel jaren belangeloos voor de Urker gemeenschap heeft ingezet.” Dat het GGD-bestuur besloten heeft de ambulancepost van de Abtsweg, bij de A6, te verplaatsen naar Urk noemde Kroon een verheugende gebeurtenis.
„Naast de FRS komt er nu ook een ambulancepost in Urk. Dat is een versterking van de hulpverlening op het gebied van de gezondheidszorg in Urk”, aldus Kroon. Hij vond het jammer dat het personeel van de FRS met onmiddellijke ingang het werk heeft neergelegd. „Dit is niet in het belang van de inwoners van Urk.”