Naam Balkenende zingt rond in Brussel
Hoewel hij zelf onlangs te kennen gaf tot 2015 in Den Haag actief te willen blijven, wordt Balkenende nog steeds genoemd als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.
„Ik hoor in alle hoeken en gaten dat hij goed ligt bij iedereen en dat hij weinig vijanden heeft", aldus een welingelichte bron dinsdag. De premier zou bovendien zelf ook geïntererseerd zijn in de prestigieuze functie.Geruchten over Balkenendes Brusselse ambities doen al geruime tijd de ronde. „Ik denk dat hij geen nee zegt als de weg open ligt", verklaarde ex-minister Bot (net als de premier lid van het CDA) vorig jaar april. Balkenende liet daarop via zijn woordvoerder weten „er niet mee bezig te zijn".
De nieuwe Europese Commissie moet in november aantreden. De algemene verwachting in Brussel is dat de huidige voorzitter, de Portugees José Manuel Barroso, op zijn post zal blijven. Maar Barroso, een politieke geestverwant van Balkenende, is zeker niet onomstreden. Hij krijgt vaak het verwijt het initiatief te weinig naar zich toe te trekken. Bovendien zou hij te snel slappe knieën tonen bij het bewaken van de financiële discipline.
Nederland is op dit moment in de Europese Commissie vertegenwoordigd met Kroes. De liberale Eurocommissaris heeft de belangrijke portefeuille Concurrentie. Ze krijgt alom lof voor de manier waarop zij haar werk doet.
Toch is de kans klein dat Kroes voor een nieuwe periode in aanmerking komt. Zij is lid van de VVD, die op dit moment in de oppositie zit. Bovendien is onlangs een Nederlander benoemd tot haar belangrijkste ambtenaar. Het komt zo goed als nooit voor dat een Eurocommissaris en de topambtenaar landgenoten zijn.
Daar komt bij dat de regeringsfracties CDA en PvdA allebei grote belangstelling hebben om de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris te leveren. Het CDA zou voormalig landbouwminister Veerman en minister van Sociale Zaken Donner in de aanbieding hebben, de PvdA staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) en diens voorganger Benschop.
Normaal gesproken is de PvdA „aan de beurt", omdat die partij sinds 1981 geen Eurocommissaris meer heeft geleverd. Maar het CDA vindt dat de sociaaldemocraten al overbedeeld zijn met mooie burgemeestersposten en dus maar een toontje lager moeten zingen.