Defensie gaat uitgezonden militairen volgen
Defensie gaat voortaan exact vastleggen naar welke plaatsen een militair wordt uitgezonden en wat hij daar heeft meegemaakt. De gegevens worden gedurende 75 jaar bewaard.
De krijgsmacht hoopt zo beter te kunnen achterhalen of de gezondheidsklachten waarmee sommige militairen op latere leeftijd te maken krijgen, verband houden met de vredesmissies waaraan hij heeft deelgenomen.
Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Van Hoof (Defensie) worden bijvoorbeeld incidenten zoals auto-ongelukken tijdens een uitzending geregistreerd. Maar ook informatie over het desbetreffende land zelf wordt in de dossiers opgenomen. „We willen precies weten wie wanneer waar is geweest. Maar ook welke ziektes er in dat land heersen en of de militair met gevaarlijke stoffen in aanraking is geweest. Zo kunnen we bekijken of er mogelijk een relatie bestaat met de uitzending als iemand later klachten krijgt.”
De Nijmeegse interniste P. Soetekauw constateerde in maart van dit jaar al dat jarenlang medisch onderzoek bij uitgezonden militairen noodzakelijk is om de oorzaak en een eventuele remedie te vinden voor eventuele gezondheidsklachten bij soldaten.
Soetekauw promoveerde op onderzoek naar de klachten van Cambodja-veteranen. De klachten van deze groep (moeheid, concentratieproblemen, geheugenverlies en slaapstoornissen) komen ook voor bij veteranen uit Bosnië en Rwanda en bij Britse en Amerikaanse militairen die deelnamen aan de Golfoorlog.