Melkert kritisch over minister Jorritsma
PvdA-fractieleider Melkert heeft zaterdag zware kritiek geuit aan het adres van minister Jorritsma van Economische Zaken. Volgens hem heeft zij de laatste jaren veel te veel geloof gehecht aan de sturende werking van de markt. Haar ministerie moet volgens Melkert af van het dogmatische marktgeloof en zich weer bekommeren om het belang van consumenten.
Melkert zei dat op een bondsraadsvergadering van de Consumentenbond, die ditmaal in het Haagse perscentrum Nieuwspoort werd gehouden. Aan de orde was de vraag of de paarse kabinetten zich voldoende hebben ingespannen voor de consument. Volgens directeur De Jonge van de Consumentenbond is dat allerminst het geval: „Het kabinet-Kok houdt niet van de consument."
Er is in zeven paarse jaren te veel geloof gehecht aan de werking van de vrije markt, aldus De Jonge. De consument is volgens haar de dupe geworden van tal van mislukte liberaliseringen. Ze verwees daarbij vooral naar de mislukte marktwerking op het spoor, in de zorg en met betrekking tot de kabel. Maar ook op de geliberaliseerde markten van de benzine, de taxi’s, de makelaars, de notarissen, de kinderopvang en de mobiele telefonie is de positie van de consument verslechterd, stelde De Jonge.
Volgens Melkert, een van de drie fractievoorzitters die waren uitgenodigd om met de bondsraad van de Consumentenbond te debatteren, is er na een periode waarin de overheid alles regelde, een tijdperk aangebroken waarin veel geloof wordt gehecht aan de markt. Enerzijds is dat volgens hem positief te waarderen. Maar het nadeel is dat de politiek te ver is doorgeschoten. De PvdA wil daarom de vinger aan de pols houden en betere controle organiseren.
In dat verband maakte Melkert minister Jorritsma het verwijt dat zij te veel geloof blijft hechten aan de marktwerking. Haar ministerie leidt wat Melkert betreft te zeer een teruggetrokken bestaan. De PvdA-fractieleider houdt Jorritsma verantwoordelijk voor de mislukte liberaliseringen, zelfs die in de taxibranche en op het spoor, die de bewindsvrouw in haar hoedanigheid van Verkeersminister in het eerste paarse kabinet op gang heeft gebracht.
Keuzevrijheid
D66-leider De Graaf maakte zaterdag bij de Consumentenbond bekend dat zijn partij vandaag in de Tweede Kamer het voorstel doet om de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) uit te breiden met een speciale vervoerskamer. Die moet zorgen voor onafhankelijk toezicht in de vervoerssector en vooral op de naleving van kwaliteitseisen door de NS. CDA-fractieleider Balkenende pleitte voor meer keuzevrijheid voor consumenten in de gezondheidszorg. De overheid moet uitgaan van de vraag van burgers en niet meer van het aanbod van instellingen, zo zei hij.
Arrogantie
CDA en D66 hebben zaterdag boos gereageerd op een discussie die PvdA-fractievoorzitter Melkert en VVD-leider Dijkstal afgelopen vrijdag met elkaar voerden. De partijen vinden dat Melkert en Dijkstal in de aanloop van de kamerverkiezingen moeilijk te bewegen zijn tot openbare debatten met hen, en vooral met elkaar willen discussiëren. De PvdA’er en de VVD’er zouden alleen net voor de verkiezingen van mei volgend jaar enkele debatten voor radio en televisie willen met de lijsttrekkers van CDA, D66 en GroenLinks.
CDA-fractievoorzitter Balkenende betitelde de werkwijze van PvdA en VVD als „een strategie van de arrogantie van de macht." De christen-democraat vindt het „belachelijk" dat de twee het debat met andere partijen mijden.
Ook oud-D66-leider Van Mierlo haalde zaterdag fel uit naar Melkert en Dijkstal: „Zij proberen nu al, vijf maanden voor de verkiezingen, de indruk te wekken dat het bij die verkiezingen om de gekozen premier gaat, terwijl zowel de PvdA als de VVD in tegenstelling tot D66 juist tegen een gekozen premier is."