„Vervangen van zieke docent moeilijk”
Verschillende basisscholen hebben tijdens deze griepepidemie moeite om vervanging te regelen voor zieke collega’s. Middelbare scholen en zorginstellingen kennen die nood niet; er is soms wel sprake van een verhoogde werkdruk.
Vier leerkrachten van de Eben-Haëzerschool in Teuge zijn ziek. Vervangers daarvoor zijn moeilijk te vinden, meldt de secretaresse van de basisschool. „De leerlingen van sommige klassen zijn –omdat er geen invallers zijn– al een aantal keren verdeeld over andere groepen.”Bij de Banisschool in Rijssen is het al niet veel anders. „Zo’n groot gelijktijdig verzuim heb ik mijn hele leven nog niet meegemaakt”, zegt directeur van de basisschool H. J. van Heek. „Gelukkig kunnen we nog wat schuiven met eigen personeel en lio’s (leraar in opleiding, red.).”
In Veenendaal moeten ze het ook rondbreien met lio-stagiairs. Meester H. Vlastuin van de Johannes Calvijnschool: „Op dit moment zijn vier leerkrachten uit de running. Sommige vervangers zijn ook ziek.”
Het voortgezet onderwijs heeft minder last van de epidemie. Slechts enkele leraren van het Wartburg College in Rotterdam zitten thuis. Collega’s die tussenuren hadden, moesten deze de afgelopen weken wel vaker inleveren om lessen waar te nemen.
Bij het Van Lodensteincollege in Amersfoort zijn zo’n zeven docenten ziek. „Het valt op het moment best mee”, aldus plaatsvervangend locatiedirecteur R. Meijer. „Dat kan overigens liggen aan de toetsperiode in de bovenbouw. Dan is het rustiger.”
De zorginstelling Curadomi kan ziekte bij het personeel zelf opvangen. Dat vraagt wel extra veel van gezonde collega’s, aldus een woordvoerster van regio Midden-Nederland. „De verpleging moet gewoon doorgaan. Iemand met een catheter of een stoma kun je niet laten zitten.”
Ook bij gehandicaptenzorg-instelling Philadelphia moet de rest van het personeel het werk opvangen. „Zij maken aardig wat uurtjes extra”, aldus Marleen Bakker van Personeelszaken.