Binnenland

Lousewies van der Laan op twee bij D66

Europarlementariër Lousewies van der Laan (36) staat op de tweede plaats van de kandidatenlijst van D66 voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen, na fractievoorzitter en lijsttrekker Thom de Graaf.

ANP
5 December 2002 12:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:59

De zittende Kamerleden Boris Dittrich, Bert Bakker, Boris van der Ham, Francine Giskes en Ursie Lambrechts staan respectievelijk op drie, vier, vijf, zes en zeven, blijkt uit de donderdag gepresenteerde lijst.

Op acht staat de hoogste nieuwkomer na Van der Laan, Fatma Koser-Kaya (34). Zij werd in Turkije geboren en werkt als juriste bij de FNV. Ook nummer negen, Bart Combée, zat nooit eerder in de Tweede Kamer. Deze 34-jarige bedrijfseconoom was onder meer lid van de gemeenteraad van Rotterdam. De tiende plaats wordt bezet door Francisca Ravestein, Tweede-Kamerlid van 1998 tot mei van dit jaar.

Op de negentiende plaats staat Floor Kist, die een maand geleden actie voerde tegen partijleider De Graaf en de rest van de zittende fractie. Zij zouden allemaal vervangen moeten worden omdat zij te weinig aanspreken bij de kiezer, vond Kist. D66, dat nu zeven zetels heeft in de Tweede Kamer, staat in de peilingen op een of twee zetels verlies.

De actie van Kist en enkele anderen had weinig succes. De Graaf werd enkele weken terug door een D66-ledenvergadering met ruime meerderheid tot lijsttrekker gekozen.

De rest van de lijst, waarin met uitzondering van Vivien van Geen (12e), alle zittende Kamerleden in de kopgroep staan, kwam tot stand stand door een poststemming, waaraan bijna 40 procent van de ruim 12.000 D66-leden deelnam. De leden konden kiezen uit ruim 110 kandidaten.

Lijsttrekker De Graaf noemde de lijst donderdag ’een mooie mix van ervaring en vernieuwing’. Hij wees er op dat van de eerste twaalf kandidaten er zeven vrouw zijn. Ook bevat de lijst veel twintigers en dertigers.

D66, dat als verkiezingsslogan ’Juist nu!’ heeft gekozen, wil zich profileren als de partij die niet meedoet aan de polarisatie en de ’verruwing’ van de politiek. De Graaf wees verder op de moeilijke economische situatie, die hem doet denken aan die begin jaren ’90. Volgens De Graaf stond D66, dat in 1994 de komst van het eerste paarse kabinet afdwong, toen ’aan de basis van de economische opleving’.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer