Buitenlucht is wel koud maar niet fris
Dat de buitenlucht extra gezond is bij vrieskou is een fabeltje. Volgens het RIVM is de lucht juist ongezonder als het vriest.
De boosdoener is luchtvervuiling, bijvoorbeeld fijn stof afkomstig uit dieselmotoren en industrie. Birgit Loos, onderzoeker aan het RIVM: „Koude lucht mengt niet met de hoger gelegen warmere luchtlaag. Fijn stof blijft dus langer hangen. Mensen met luchtwegaandoeningen kunnen hier last van krijgen. Maar het is voor iedereen ongezond".Maarten Krols, hoogleraar meteorologie en luchtkwaliteit aan de universiteit van Wageningen, voegt toe dat bij een hogedrukgebied zoals dit de wind vaak uit het oosten komt. „Landwind brengt meer vervuiling met zich mee dan zeewind. Bovendien ligt het Ruhrgebied ten oosten van ons land".
In het zuidoosten van het land bedroeg het gehalte fijn stof in de lucht donderdag 70 microgram per kubieke meter, wat wordt aangeduid als ’matige smog’. België stelde de afgelopen weken een aantal keren een smogalarm in vanwege een verhoogd fijnstofgehalte. Dit houdt een snelheidsbeperking voor automobilisten in. Volgens Krols zit er in België niet meer fijn stof in de lucht dan in Nederland. „Het smogalarm is een beleidsmaatregel die Nederland niet kent".