„Leskwaliteit belangrijker dan lestijd”
De grootindustrieel presenteert zijn plannen in een nieuwjaarstoespraak, de machtige bankdirecteur geeft zijn visie tijdens de jaarrede. William Vos (17) uit Delwijnen beschrijft zijn kijk op het jaar 2009 door de ogen van een jongere.
„De eerste twee dagen klonk het nog vreemd: 2009. Nu we bijna een week verder zijn, beginnen we het normaal te vinden. Dit laat zien dat de tijd vliegt en we aan sommige dingen snel gewend raken. We vergeten soms dat er het afgelopen jaar veel is gebeurd.Een regeling waar veel, zo niet alle, leerlingen mee te maken hebben is de 1040 urennorm. De overheid stelde deze norm in nadat uit onderzoek was gebleken dat er op verschillende scholen te weinig les werd gegeven. Na de dreiging van boetes deden zich de vreemdste taferelen voor: leerlingen werden in aula’s gedreven, om onder toezicht van zo min mogelijk personen huiswerk te maken. Te gek voor woorden. Is dit lesgeven? Is dit zinvol?
De overheid moet de jeugd tegemoetkomen in het 1040 urenbeleid voor het middelbaar onderwijs. Ze moet niet letten op de kwantiteit, maar op de kwaliteit. Leerlingen hebben meer aan een opleiding met minder uren die van hoge kwaliteit zijn, dan aan onderwijs met veel lestijd van een slecht niveau.
De kredietcrisis - je leest en hoort er overal over. Ook voor de jongeren zal de crisis gevolgen hebben. Ze komen misschien minder snel aan een bijbaantje, want de mensen zijn bang om uit te geven. Toch moet het geld blijven rollen, wil de nasleep niet langer worden dan nodig is. De overheid moet bedrijven stimuleren jongeren aan te nemen.
De Nederlandse staat trof speciale regelingen voor grote bedrijven die in het nauw kwamen. De steun aan bedrijven uit het mkb, waar veel jonge mensen werken, was echter minimaal; hierin faalt de overheid en heeft ze nog een grote slag te slaan.
Aan het einde van de maand maart kwam Kamerlid Wilders’ film ”Fitna” uit. Al weken van de tevoren had dit vooruitzicht over de hele wereld voor onrust gezorgd. Toen zijn film op internet verscheen, bleek hij minder heftig te zijn dan wat de media het de burgers al die tijd hadden voorgespiegeld. Het is een goede zaak dat Wilders waarschuwt voor mogelijke gevaren van de islam.
Ook in het jaar 2009 zal ons ongetwijfeld het een en ander te wachten staan. Met Barack Obama als nieuwe president van huidige wereldmacht Amerika, en het opkomende grootmacht China, zal de wereld gaan veranderen. Zeker nu Israël weer met een oorlog is begonnen, is het afwachten wat Amerika doet.
De politieke gang van zaken in eigen land blijft afwachten. De overheid moet strenger optreden tegen overtreders van de wet en geen slappe houding aannemen. Bekend voorbeeld hiervan is de oudejaarsnacht, waarin uiteindelijk maar weinig raddraaiers opgepakt worden.
Het is belangrijk dat (vooral) de jeugd respect toont voor de medemens. Daarmee worden niet alleen de autochtonen bedoeld, maar zeker ook allochtonen.
De handhaving van het rookverbod, dat op 1 juli 2008 inging, moet strenger worden. Al moet minister Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wel een regeling treffen voor de kleine bedrijven in de horeca. Zijn verbod op paddo’s in december is iets wat ook nog zijn sporen moet verdienen, al is het idee goed.
Versoepeld verbod of niet, roken is slecht. Vooral jongeren moeten hieraan niet beginnen, zij kunnen hun geld beter besteden aan andere zaken.
Dit jaar zullen christelijke politieke opvattingen ook weer onder vuur komen te liggen; onderwerpen zoals abortus en embryoselectie zullen steeds terugkeren in de politieke discussie. Nieuwe wetsvoorstellen worden gemaakt en nieuwe wetten worden uitgevaardigd.
De christelijke partijen kunnen, net als andere partijen, nu eenmaal niet altijd hun zin krijgen. Zij moeten dan op sommige punten bereid zijn een compromis te sluiten. Uiteraard alleen als deze acceptabel is.
Kortom: het jaar 2009 vraagt inspanningen van de overheid, maar ook van de burgers, dus ook van ons.”