Politie Twente: aantal misdrijven stabiel, geweld tegen mensen stijgt wederom
De voorlopige resultaten van Politie Twente voor 2008 laten een stabiel beeld zien. Het aantal misdrijven is weliswaar met 34.702 op een vergelijkbaar niveau als 2007 gebleven maar een groot aantal soorten misdrijven is flink gedaald. Zo zijn overvallen, auto-inbraken, autodiefstallen, zedenmisdrijven, berovingen en moorden in 2008 stevig teruggelopen. Het ophelderingspercentage van het korps is van 21,1% naar 21,6% licht gestegen. Het aantal opgehelderde misdrijven is met bijna 2% gestegen. Politie Twente constateert verder een forse toename in geweld tegen personen. Na 2007 heeft deze stijgende lijn zich ook in 2008 doorgezet.
Het aantal aangiftes is met 28.506 op gelijk niveau gebleven. De groei in het aantal internetaangiftes heeft zich doorgezet (+16%). Dit betekent dat de mensen internetaangifte ook in 2008 steeds beter hebben weten te vinden. Er waren in 2008 ruim 7.500 internetaangiftes. Dit is 26% van het totaal aantal aangiftes. Over het algemeen gaat het bij internetaangifte om lichtere delicten.Misdrijven
Over het geheel genomen is bij bijna alle vormen van misdrijven een daling zichtbaar. Zo zijn de autodiefstallen (-12%), auto-inbraken (-29%), zedenmisdrijven (-14%), geweld op publieke plaatsen (-5%), berovingen (-14%), overvallen (-37%) en zakkenrollen (-2%) gedaald.
Bij autocriminaliteit constateert de politie wederom een forse daling. Het aantal gestolen auto’s is het afgelopen tien jaar nog nooit zo laag geweest: namelijk 143. Deze daling en trend zijn het gevolg van betere beveiliging van de auto’s, bewustwording bij verzekeraars en burgers en de inzet van politie. De stevige daling van auto-inbraken heeft onder andere te maken met weinig buit (nieuwigheid navigatiesystemen is eraf) en de veelplegeraanpak van de politie.
Dat de succesvolle veelplegeraanpak zijn vruchten afwerp wordt ook duidelijk bij overvallen. Het aantal overvallen is flink gedaald van 54 in 2007 naar 34 in 2008. Het aantal levensdelicten is van 9 naar 3 in 2008 fors teruggelopen. Het aantal dodelijke slachtoffers van misdrijven in Twente blijft in het algemeen onder de tien. Het TGO (Team Grootschalig Opsporing) heeft dit jaar zes complexe rechercheonderzoeken met betrekking tot (levens)delicten in onderzoek genomen.
Naast de dalers heeft Twente ook enkele stijgers: zo zijn openlijk geweld tegen personen (+40%), aantal woninginbraken (+8%) en vernielingen (+2%) gestegen. Op het gebied van openlijk geweld tegen personen heeft de politie het afgelopen jaar extra inspanningen verricht. Dit heeft bijvoorbeeld in de uitgaansgebieden meer verdachten en minder geweld op publieke plaatsen opgeleverd. Desondanks is openlijk geweld tegen personen gestegen.
Dit heeft vermoedelijk te maken met toenemende verruwing in de samenleving. Verder constateert de politie dat de toename van openlijk geweld tegen personen ook te maken heeft met extra aandacht die huiselijk geweld de laatste tijd krijgt (met onder andere ambtshalve vervolging). De politie vermoedt bovendien dat ook het misbruik van alcohol en verdovende middelen de toename van geweld tegen personen heeft doen stijgen. Daarom is terugdringen van buitensporig alcoholgebruik en stimuleren van ander uitgaansgedrag van groot belang.
Hoewel de politie met woninginbrakenteams erg veel investeert in het opsporen van de daders van de woninginbraken, kunnen de mensen zelf meer maatregelen nemen en veel bewuster omgaan om inbraken te voorkomen. Daarnaast merkt de politie dat de nieuwe technologische ontwikkelingen voor nieuwe tijdelijk trends zorgen. Zo zijn grote flatscreen-televisies onder de woninginbrekers populair. Een paar jaar geleden waren de navigatiesystemen een gewild doelwit bij de autokrakers. Nu de nieuwigheid van navigatiesystemen niet meer het geval is, daalt het aantal auto-inbraken. Vermoedt wordt dat autocriminelen hun werkterrein hebben verplaatst naar woningen.
Binnen de categorie misdrijven is vernielingen (6.199) het meest voorkomend, gevolgd door geweld op publieke plaatsen (2.134) en auto-inbraken (1.995).
Jeugd
Jeugdcriminaliteit en het probleem Jeugd & Alcohol zijn punten die al jaren in het hart van het Twentse veiligheidsbeleid staan. In Almelo heeft het project Ketensamenwerking in de jeugdketen gedraaid. Belangrijk in dit project is snelle duidelijkheid richting jongeren die in contact zijn geweest met de politie. Met vele partners zijn tijdens het experiment goede resultaten geboekt, die tot groot enthousiasme bij de partners geleid hebben. In juni is het experiment formeel afgesloten met een congres waar de minister Ter Horst kennis heeft genomen van de resultaten. Het experiment is wegens succes nog een half jaar verlengd. Rond het thema jeugd & alcohol is in 2008 in Twente begonnen met het project Happy Fris, gericht op vermindering van het alcoholgebruik onder jongeren. Het aantal incidenten rond jeugdoverlast is in 2008 met 7% gedaald.
Huiselijk geweld
De Twentse aanpak op het gebied van huiselijk geweld staat voor een integrale benadering van het probleem. De stijgende lijn in het aantal aangiftes is ook in 2008 (+6%) weer zichtbaar. Ook het aantal slachtoffers is dus gegroeid. Hoewel het tegenstrijdig lijkt is dit ook het doel van de Twentse aanpak, het zichtbaar maken van dit probleem, wat gezien de aard van het probleem erg lastig is. Het aantal meldingen is wel afgenomen (-10%).
Verkeer
Verkeer is al jaren een van de speerpunten binnen het politiebeleid. Het aantal verkeersongevallen in 2008 is fors (-11%) afgenomen tot 9.483. Vermoedelijk werpt gericht handhaven zijn vruchten af. Waarschijnlijk zijn de burgers mede door allerlei verkeerscampagnes ook bewust van hun verkeersgedrag, want er is inmiddels sprake van een jarenlang dalende trend. Hoewel iedere verkeersdode één teveel is, heeft Twente in 2008 27 verkeersdoden gehad. Dit aantal is ongeveer gelijk aan dat van 2007.
Geweld tegen politie
Het afgelopen jaar is geweld tegen politie met 9% gedaald. Het gaat concreet om 528 incidenten in 2007 en 479 in 2008. De politie Twente vindt dit ondanks de daling te hoog en tolereert geen geweld tegen haar medewerkers. Eveneens tolereert de politie geen geweld tegen andere overheidsfunctionarissen. Het beleid om in voorkomende gevallen samen met Justitie zo snel mogelijk een strafproces te starten wordt voortgezet.
Twente en de burgers
Al jaren scoort Twente op het gebied van burgercontacten erg goed in Nederland. Uit de Veiligheidsmonitor 2008 blijkt dat het aantal inwoners dat contact gehad heeft met de politie niet wezenlijk ander is dan in 2007 (23%). De tevredenheid over het laatste contact ligt lager dan in 2007 (54% (zeer) tevreden). Dit is mede reden voor de politie Twente om hier in de komende jaren extra aandacht aan te besteden. De beschikbaarheid van de politie in Twente is dit jaar licht gedaald. Maar Twente is met de score nog steeds koploper in Nederland.
Over het functioneren van de politie in de wijk, kernpunt van de Twentse politievisie, zegt 48% van de Twentenaren (zeer) tevreden te zijn. Ook hier zit Twente in de top drie van Nederland. Jarenlange aandacht voor wijkgericht werken, pro-actief werken, aandacht voor de jeugd, een professionele opsporing en een nadrukkelijke wens tot samenwerking met partners komen hier tot uitdrukking.
Reorganisatie
Ondanks de interne reorganisatieperikelen in 2008 zijn de operationele resultaten van het korps goed. Twente is nog steeds een van de veiligste regio’s in Nederland. Bovendien zijn de meeste misdrijven teruggedrongen en laat het korps lichtoplopende ophelderingspercentages zien. Met de nieuwe organisatie kijkt het korps met vertrouwen naar de toekomst en denkt het klaar te zijn om de goede resultaten als krimpkorps de komende jaren vast te houden.