Binnenland

Schutse in Annaland krijgt tijdelijk gebouw

Zorgcentrum De Schutse in Sint Annaland denkt dat zijn tijdelijke huisvesting eind mei volgend jaar kan worden opgeleverd.

Van onze correspondent
3 December 2002 09:01Gewijzigd op 13 November 2020 23:59

De zeventig bewoners zullen er maximaal twee jaar verblijven, zo is de planning. Reden voor de bouw van het tijdelijke pand is de sloop van het huidige pand en het plaatsen van een nieuw gebouw. Daarom moeten de bewoners enige tijd naar een ander onderkomen. Tegen de nieuwbouw loopt nog een bezwaarprocedure, maar De Schutse ziet goede mogelijkheden dat die bezwaren worden ingetrokken of weerlegd.

Volgens De Schutse wordt het tijdelijke onderkomen een volwaardige zorg- en woonvoorziening. Op de nieuwe locatie komen ook een centrale keuken en een interne wasserij. Bovendien komt er een gesloten unit voor acht dementerende bewoners.

Na afstemming met instellingen op Tholen wordt in de tijdelijke huisvesting ruimte gemaakt voor hospicezorg, waar voorlopig één persoon terechtkan. Behalve de ruimte voor de terminale bewoner, komt er ook een appartement voor familieleden, mantelzorgers of vrijwilligers in de hospice. Ondanks dat de achtergrond van de terminale patiënten niet een hoofdpunt is, is de christelijke identiteit van de instelling wel de leiddraad op het gebied van het medisch-ethisch beleid.

De tijdelijke huisvesting wordt technisch en bouwkundig beter dan het huidige gebouw, dat ruim dertig jaar oud is. De in totaal 171 units staan nu nog in Rotterdam, maar worden binnenkort naar Sint Annaland overgebracht. Elk appartement gaat 27 vierkante meter tellen. In de huidige vestiging is 19 vierkante meter per bewoner beschikbaar. De plannen van de nieuwbouw gaan uit van 45 vierkante meter. Door de ruimere opzet kan de zorgverlening beter uitgevoerd worden. Het hele project omvat ruim 3000 vierkante meter.

De units worden opgesteld in één bouwlaag. Voor echtparen wordt een grotere voorziening gerealiseerd. Elk appartement krijgt een eigen sanitaire voorziening en douche. Om dat mogelijk te maken, moet de riolering naar het nu nog braakliggende stuk landbouwgrond aan de F. M. Boogaardweg worden doorgetrokken. Het tijdelijke complex voldoet aan alle eisen inzake brandveiligheid en het bouwstoffenbesluit. Parkeren moet gebeuren op het terrein en niet langs de F. M. Boogaardweg.

De Schutse neemt de kosten van verhuizing en inrichting voor haar rekening. De zorgverlening gaat in de tijdelijke voorziening gewoon door, ook voor de bewoners van de aanleunwoningen in Vroonhof.

Behalve De Schutse draaien ook de Vrijwillige Thuishulp Tholen/Sint Philipsland en de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) mee in het project. Ook de huisartsen zijn geraadpleegd. In januari beginnen beide organisaties aan een wervingscampagne om vrijwilligers aan te trekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer