Binnenland

Kaars mag niet te hoog vlammen

Een kaars mag niet te hoog vlammen en mocht u deze Kerst gaan schaatsen: ook over de dikte van de ijzers zijn afspraken gemaakt.

ANP
24 December 2008 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 06:58

Onder de oppervlakte van het kerstdiner en winterse gebruiken gaan strikte normen verborgen. NEN, het Nederlands Normalisatie-instituut, ontwikkelt deze normen, die voor vrijwel alle gebruiksvoorwerpen gelden. Voor het ANP maakte het Delftse instituut een kleine selectie.Kaarslicht is onlosmakelijk verbonden met Kerst. Consumenten kunnen zelf maatregelen nemen om een kaars veilig te branden, door het staafje op een vlakke ondergrond te plaatsen en het object in het zicht te houden. Voor de fabrikanten van kaarsen stelde NEN speciale veiligheidseisen op; zo mag de vlam niet hoger kunnen worden dan 7,5 centimeter. Voor theelichtjes geldt een aangepaste norm; zij mogen maar 3 centimeter hoog vlammen.

Hoog in de top 10 van kerstgeschenken staan sieraden. Maar omdat 10 tot 20 procent van de vrouwen allergisch is voor nikkel, heeft NEN strikte afspraken gemaakt met fabrikanten om het gebruik van deze stof in te dammen. In de norm genaamd NEN-EN 1811 staat precies omschreven welke regels dit zijn.

Als het zo hard gaat vriezen dat de schaatsen weer ondergebonden kunnen worden, dan gelden de volgende regels: ijzers onder schaatsen voor amateurs moeten minstens 2,8 millimeter dik zijn.

NEN gaat ook over vuurwerk. Voor de normen rond de knallers baseert het instituut zich op Europese richtlijnen. Hierin staat onder meer beschreven welke soorten schuimrubbers en karton fabrikanten mogen gebruiken. Een vuurwerkfontein mag bijvoorbeeld niet meer dan 100 milligram aan explosief materiaal bevatten.

NEN ontwikkelt sinds ruim negentig jaar normen om gebruiksvoorwerpen duurzaam en veiliger te maken. „De afspraken over versiering zijn na de brand in Volendam flink aangescherpt. Ook de normen rond vuurwerk worden momenteel herzien, omdat er vorig jaar een nieuwe Europese richtlijn is gepubliceerd. De normen zijn dus voordurend in ontwikkeling”, aldus een voorlichtster van NEN.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer