Binnenland

„Dronken klant krijgt opnieuw drank”

Dronken klanten in de horeca kunnen in de meeste gevallen gewoon een volgend drankje bestellen. De fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer heeft vragen over de kwestie gesteld.

Binnenlandredactie
22 December 2008 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 06:57
'Dronken’ acteurs bezochten daar 52 kroegen. Ze bestelden aan de bar een biertje en kregen dat in 50 van de 52 gevallen. Een café weigerde, een andere kroeg gaf een alcoholvrij pilsje. Foto ANP
'Dronken’ acteurs bezochten daar 52 kroegen. Ze bestelden aan de bar een biertje en kregen dat in 50 van de 52 gevallen. Een café weigerde, een andere kroeg gaf een alcoholvrij pilsje. Foto ANP

De Universiteit Twente stuurde in opdracht van Stichting Alcoholpreventie (STAP) acteurs op pad die zogenaamd in dronken toestand bier bestelden. In 96 procent van de gevallen werd gewoon doorgetapt, meldde STAP maandagmorgen.Het doortaponderzoek had plaats in twee Brabantse steden. De ’dronken’ acteurs bezochten daar 52 kroegen. Ze bestelden aan de bar een biertje en kregen dat in 50 van de 52 gevallen. Een café weigerde, een andere kroeg gaf een alcoholvrij pilsje.

Als de acteur de zaak had verlaten, bleef een onderzoeker van de universiteit achter. Die vroeg het barpersoneel of ze doorhadden dat de zojuist geholpen klant dronken was. Bijna driekwart van het personeel was zich daarvan bewust. Ze reageerden met opmerkingen als „Ach, hij heeft zijn biertje in ieder geval betaald”, aldus STAP.

CU-Kamerlid Voordewind heeft vandaag Kamervragen gesteld over het onderzoek. De ChristenUnie vindt het onverantwoord dat kroegpersoneel doortapt. Omdat artikel 252 van het Wetboek van Strafrecht verbiedt om mensen die dronken zijn „bedwelmende drank” te verkopen, wil Voordewind van de ministers Volksgezondheid, Jeugd en Gezin en Binnenlandse Zaken weten of ze bereid zijn maatregelen te nemen.

„Het horecapersoneel kan dit niet afdoen met de verwijzing dat iedereen doortapt”, aldus Voordewind. „Laten ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en stoppen met het doortappen. Tegelijkertijd moet de voorlichting over de schadelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik worden aangescherpt bij jongeren onder de 21 jaar.”

De Drank- en horecawet bepaalt dat er geen dronken bezoekers in een horecazaak mogen zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer