„Tour mag niet leiden tot verplicht zondagswerk”
De SGP in de Tweede Kamer wil niet dat gemeentebesturen en ambtenaren in Zeeland en Zuid-Holland worden verplicht op zondag 4 juli 2010 mee te werken aan de start van de Tour de France. Het wielerevenement begint een dag eerder in Rotterdam.
Fractievoorzitter Van der Vlies heeft vrijdag over het sportfestijn vragen gesteld aan de staatssecretarissen Bussemaker van Sport en Bijleveld van Binnenlandse Zaken.Gemeenten die prijs stellen op een rustige zondag moeten vrij zijn om niet mee te werken aan de wielerronde, aldus Van der Vlies. „Als er gemeenten zijn die graag willen meewerken aan de Tour de France is dat hún verantwoordelijkheid, maar het omgekeerde geldt ook: gemeenten die niet willen meewerken aan zo’n grootschalig evenement moeten daar niet toe gedwongen worden.”
Volgens Van der Vlies heerst vooral onrust in plaatsen op de Zuid-Hollandse eilanden en in Zeeland, waar bewoners hechten aan de zondagsrust. De SGP-voorman vindt dat daarmee rekening moet worden gehouden bij de vaststelling van de route van de etappe tussen Rotterdam en Antwerpen. „Het kan toch niet zo zijn dat een typisch Frans gebeuren er in Néderland toe leidt dat in ten minste zes gemeenten alles op z’n kop komt te staan.”
Van der Vlies wil van de regering weten in hoeverre de regering bij de Tour is betrokken. Zijn partij dringt erop aan dat de overheid met de organisatoren om de tafel gaat zitten om te overleggen over de route die de renners gaan rijden. „Dat kan en mag geen dictaat zijn; niet van het Rijk, en al helemaal niet van de Franse organisatoren.”
De SGP wil ook weten welke vergunningen er nodig zijn om de Tourkaravaan te laten passeren en of gemeenteambtenaren verplicht zijn om mee te werken.
Op zaterdag 3 juli start de Tour in Rotterdam. Op zondag 4 juli rijden de renners over de Haringvlietdam langs Goedereede richting de Kop van Schouwen. Daarna fietsen ze over de Oosterscheldekering en gaan ze via Noord-Beveland, Katseveer, Goes en Reimerswaal richting België.