Pleidooi voor rust op Tourzondag
Ook al doorkruist ’s werelds grootste wielerronde Goeree-Overflakkee en Zeeland pas in 2010, de komst van de Tour de France zorgt nu al voor beroering. Gemeenten zeggen rekening te willen houden met de zondagsrust; diverse christelijke partijen zijn er niet gerust op.
Hoewel details over het parcours nog ontbreken, staat vast dat de Tour de France, die op zaterdag 3 juli 2010 in Rotterdam van start gaat, twee dagen heel wielerminnend Nederland in zijn greep zal houden. Burgemeester Opstelten, die de ronde naar Rotterdam haalde, stak bij de bekendmaking van de plannen vorige week zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: „De Tour is een wereldevenement. Goed voor Nederland, goed voor Rotterdam.”Niet iedereen deelt zijn vreugde. Met name op Goeree-Overflakkee en de Zeeuwse eilanden klinken bezwaren. De tweede etappe voert op zondag 4 juli langs dorpen als Goedereede, Ouddorp, Goes en Krabbendijke. Plaatsen waar de zondagsrust voor veel inwoners heilig is. De komst van de wielerkaravaan dreigt die rust te verstoren.
Schriftelijke vragen
De Zeeuwse SGP-Statenfractie boog zich donderdagavond over de komst van de Tour. „Wij zijn pertinent tegen topsportevenementen van dit kaliber”, zegt fractielid J. J. van Burg. „Op dit moment is echter nog onduidelijk welke stappen we kunnen ondernemen.”
Daarvoor moet eerst helder zijn wat de rol van de provincie is, aldus Van Burg. „Moet ze vergunningen verstrekken? Levert ze een financiële bijdrage? Dat zijn zaken waartegen we bezwaar kunnen maken. Om dat boven tafel te krijgen, stellen we later deze week schriftelijke vragen aan het provinciebestuur.”
Eerder sprak J. Klepper, SGP-fractievoorzitter in Goedereede, zijn zorgen uit in deze krant. „Het ergste is dat de zondag ermee is gemoeid. Binnenkort zullen we bij het college aan de bel trekken. Mogelijk dat de wegen rond de dorpskernen ontzien kunnen worden.”
In Goes is SGP/CU-fractievoorzitter A. B. van der Reest minder optimistisch. „Ik vrees dat we er weinig aan kunnen doen. Het parcours voert over de provinciale weg N256 en de A58. Alleen als de organisatie de gemeente om een vergunning vraagt, kunnen we bezwaar maken. Maar dat is nu nog niet te voorzien.”
Prachtkans
Voor wethouder A. van der Vlugt (CDA) van Goedereede is de Tour is een prachtkans om zijn gemeente in de schijnwerpers te zetten. „Recreatie is een van de belangrijkste economische pijlers. Los van de anderhalf uur dat de renners langsrazen, levert de Tour misschien wel twee weken lang extra profijt op voor horeca en toerisme.”
Wel zegt hij dat Goedereede rekening wil houden met het „behoudende deel” van zijn inwoners. „Juist in de vorige maand vastgestelde toekomstvisie hebben we opgenomen dat het in de dorpskernen rustig moet blijven. Aan de randen willen we wel ruimte bieden voor activiteiten. Omdat de Tour over de N57 steeds lángs de kernen gaat, moet dat goed komen.”
In Goes reageert burgemeester D. J. van der Zaag laconiek. „Als ik op zondagochtend naar de kerk fiets, staan er ook heel wat renners op het plein klaar voor een ritje. In 2010 zullen het er alleen wat meer zijn.”
Toch stelt Van der Zaag dat burgers die een beroep doen op de zondagsrust niet met lege handen mogen komen te staan. „De wet geeft aan dat tot één uur ’s middags geen plaats is voor openbaar vermaak. Dat kunnen we niet negeren.”
Zijn collega van de gemeente Reimerswaal, burgemeester A. J. Huisman, is het daarmee eens. Hij noemt de Tour weliswaar een prachtige promotie voor Zeeland, maar hij vindt het jammer dat de etappe op zondag langskomt. „Een groot deel van onze inwoners, zo’n 30 tot 40 procent, heeft daar moeite mee. Dat is een factor om rekening mee te houden.”
Het is nog te vroeg om concrete maatregelen aan te kondigen, zegt Huisman. „Er zijn nog nauwelijks details bekend. Zo weet ik niet of we met tijden kunnen schuiven. Maar het staat vast dat we zowel de wettelijke als de maatschappelijke kaders in acht zullen nemen.”