Binnenland

Schoolleiders voor afschaffing Cito-toets

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) is blij met het advies van de PO-raad, de organisatie voor basisonderwijs, om de Cito-toets niet in februari maar aan het eind van het schooljaar af te nemen. Staatssecretaris Dijksma steunt dit idee. De AVS stelt echter voor om verder te gaan en de toets helemaal af te schaffen.

ANP
13 December 2008 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 06:54

Volgens Tom Duif, voorzitter van de AVS, is de Cito-toets niet geschikt en niet nodig om leerlingen uit groep 8 een goed schoolkeuzeadvies mee te geven. „Veel te vaak gebruiken middelbare scholen de score als belangrijkste of zelfs enige toelatingscriterium. Daar is de toets niet voor bedoeld". Volgens Duif kan de leerkracht van groep 8 een veel beter advies geven op basis van observaties, toetsgegevens en inzicht en de persoonlijke situatie van de leerling.Een verschuiving van de toets is volgens Duif voldoende om de score niet meer als toelatingscriterium te laten functioneren. „Als de Citotoets pas in juni wordt afgenomen, is dat veel te laat om nog mee te kunnen nemen in het schoolkeuzeadvies. Leerlingen moeten al ruim voor die tijd aangemeld zijn op de middelbare school".

Toch pleit de AVS voor afschaffing van de toets, omdat de scores vaak worden gebruikt om de kwaliteit van de school te meten. Daarvoor is de Cito-toets volgens de AVS niet geschikt, omdat de scores niet alleen afhankelijk zijn van de kwaliteit van de school, maar ook van de wijk waarin de school staat.

De PO-raad adviseerde Dijksma, staatsecretaris van Onderwijs, om de Cito-toets te verplaatsen van februari naar juni. Dijksma gaf vrijdag aan dit pleidooi te steunen. Op die manier is er volgens haar meer tijd om kinderen vaardigheden als taal en rekenen bij te brengen. Bovendien neemt de toetsdruk af, aldus Dijksma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer