Miljoenen voor ‘groen’ bouwproject
Het kabinet trekt in totaal 60 miljoen euro uit om zo veel mogelijk groene en open ruimtes te sparen en te creëren bij het bouwproject Nijmegen Waalfront en de renovatie van de Hollandse Waterlinie.
Dat is vrijdag besloten in de ministerraad op voorstel van minister Cramer (Ruimtelijke Ontwikkeling).Het kabinet draagt met 25 miljoen euro bij aan het Waalfront bij Nijmegen, waarbij een bedrijventerrein verplaatst wordt en een nieuw woongebied ontwikkeld wordt. De bedoeling is nieuwe woningen te bouwen in bestaand stedelijk gebied, zodat groen en open buitengebied gespaard worden.
Het Waalfront ligt aan de westzijde van het Nijmeegse stadscentrum en bepaalt voor een deel het aanzien van de stad vanaf de Waal. De gemeente wil het gebied omvormen tot een aantrekkelijk en fraai vormgegeven woonwijk. Het gemeentebestuur is druk bezig met het maken van de definitieve plannen en het verwerven van grond. De rijksbijdrage staat genoemd in de Nota Ruimtebudget van het kabinet. Eerder kreeg het Waalfront al 9 miljoen euro van de provincie Gelderland.
Het kabinet haalt ook 35 miljoen euro uit de zogeheten Nota Ruimtebudget voor het project de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Door het herstel en de renovatie van forten, landschapsontwikkeling, recreatieve infrastructuur en waterbeheer moet er een „duurzame groene zone” aan de oostkant van de Randstad ontstaan.
De provincies Utrecht en Gelderland verdubbelen deze extra bijdrage van het kabinet waardoor in totaal 70 miljoen euro inzetbaar is voor het project, aldus het overkoepelend Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een tussen 1815 en 1940 aangelegde verdedigingslinie, die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en bestaat uit 46 forten en vijf vestigingsteden.