Barroso: milieu-ambities niet loslaten
Voorzitter Barroso gaat ervan uit dat tijdens de komende EU-top de doelstellingen van het klimaatbeleid overeind blijven. „Het zou echt verkeerd zijn als we, nu anderen onze kant op komen, onze ambities zouden verwateren."
Barroso zei dat dinsdag, twee dagen voor een top van EU-leiders in Brussel. Ze moeten onder meer besluiten over voorstellen die leiden tot 20 procent minder broeikasgas in 2020. Tegelijk moeten de EU-landen ook hun fiat geven aan een economisch herstelplan van de Europese Commissie van in totaal 200 miljard euro.Barroso wees erop dat beide plannen nauw samenhangen. Het herstelplan bevat volgens hem tal van groene elementen, zoals het subsidiëren van de productie van milieuvriendelijker auto’s.
Met name de voorstellen om de CO2-uitstoot terug te dringen, zijn omstreden. De Oost-Europese lidstaten, die voor hun stroomvoorziening afhankelijk zijn van sterk vervuilende kolengestookte centrales, hebben grote moeite met het plan bedrijven te laten betalen voor emissierechten. Ook Duitsland, de grootste EU-lidstaat, ligt dwars. De Duitsers vrezen dat de werkgelegenheid in gevaar komt als hun bedrijfsleven met hogere kosten te maken krijgen dan de concurrenten elders in de wereld.
Barroso toonde begrip voor een aantal bezwaren. „Het gaat om moeilijke beslissingen. We willen onze industrie niet in een concurrentienadeel brengen”. Op onderdelen zijn volgens de commissievoorzitter aanpassingen mogelijk. Een compromistekst toont al dat de meeste industrie gratis rechten kan krijgen. Maar het loslaten van de CO2-beperking zou volgens hem een onwenselijk signaal zijn. „Dit is een geloofwaardigheidstest voor de EU”.
Ook het economisch herstelplan moet volgens Barroso op hoofdlijnen overeind blijven. Van de 200 miljard euro die volgens de Europese Commissie in de economie gepompt dient te worden, komt 170 miljard voor rekening van de lidstaten, ofwel circa 1,5 procent van hun bruto binnenlands product. De meeste lidstaten lijken niet van plan zo ver te gaan.
Barroso verwees naar plannen van de toekomstige Amerikaanse president Barack Obama, die ook veel geld wil uitrekken voor economische stimuleringsmaatregelen. Volgens Barroso zouden de EU en de VS kunnen samenwerken.