Bewijs tegen Tilburgse agente mager
Wat begon als een ernstige verdenking tegen een agente wegens de diefstal van 17 kilo hennep uit een Tilburgs politiebureau, lijkt steeds meer een beschamende zaak voor het politiekorps te worden. Terwijl de vuile was buiten hangt, heeft justitie moeite om het bewijs tegen de Eindhovense rond te krijgen. Dinsdag staat de politieagente voor de rechter.
In 2007 verdwenen twee tassen hennep uit de garage van het politiebureau. Ze lagen daar zeker zes weken, nadat ze in beslag waren genomen bij een growshop in Tilburg. De drugs hadden direct vernietigd moeten worden, zei persofficier Tom Hendriks toen de zaak in mei dit jaar aan het licht kwam.Op basis van informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid werd in maart de 30-jarige agente aangehouden. Zij zou een bekende hennepdief hebben geholpen, maar ontkent dat. Ook als de crimineel uit Geldrop tegen de rijksrecherche zegt dat hij de diefstal pleegde met een kopie van haar sleutel en haar met 500 euro beloonde, blijft ze bij haar verhaal.
De agente heeft toegegeven: de man kent ze uit het uitgaansleven, maar van zijn verleden wist ze niet. In privékring liet ze zich wel eens ontvallen dat op het bureau al wekenlang twee sporttassen wiet rondslingerden, het was tenslotte gesprek van de dag onder collega’s. Of ze dat ook tegen haar kennis heeft verteld, kan ze zich niet herinneren. Technisch onderzoek wijst uit dat haar sleutel wel eens gekopieerd is, maar onduidelijk is door wie en wanneer.
De officier van justitie stelt dat de man uit Geldrop de dief is en dat hij de agente heeft omgekocht. Hij beschuldigt de agente van het medeplegen van de diefstal en schending van haar ambtsgeheim.
Bij de rechter herhaalde de dief zijn verhaal, maar hij werd toch vrijgesproken van omkoping. Voor zijn verklaring was verder geen en dus onvoldoende steun, oordeelde de rechter. Over het belangrijkste bewijs tegen de agente zijn nog grotere twijfels ontstaan, nu de kennis zijn beschuldigingen recent heeft ingetrokken, zoals bronnen tegen het ANP vertellen.
Advocaat David Duijvelshoff die de agente bijstaat wil zo kort voor de zitting niet reageren maar noemde het bewijs al direct erg mager. „Haar is een oor aangenaaid”, zei hij bij een zitting. Volgens de raadsman kon al het personeel bij de partij drugs. Boven de garagedeur hing wel een camera maar de beelden werden niet bekeken of opgenomen, gaf de politie toe. Volgens ingewijden gingen sleutels op het bureau van hand tot hand en was de code van het alarm al jaren niet meer veranderd.
De politie erkende dat de procedures op het politiebureau onduidelijk waren. Tegen zes medewerkers die verantwoordelijk waren voor het toezicht en vernietiging van de hennep werden om die reden geen maatregelen genomen.