Website mag personeelsadvertentie krant niet overnemen
De NationaleVacaturebank.nl, een website waarop werkzoekenden naar een baan kunnen zoeken, mag geen personeelsadvertenties meer uit kranten halen en in samengevatte vorm op internet plaatsen. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dat woensdag bepaald.
Het besluit is een belangrijke overwinning voor uitgevers Wegener en PCM, die het Groningse bedrijf voor de rechter hadden gedaagd. In juli kreeg de NationaleVacaturebank.nl nog gelijk in een kort geding.
Naast gevolgen voor het Groningse bedrijf heeft het vonnis mogelijk gevolgen voor andere bedrijven. De Telegraaf zette tot voorkort alle samenvattingen van personeelsadvertenties op het net. Gedurende de rechtszaken werd dit voor verschillende titels tijdelijk stopgezet. De krant verwacht nu dat het moet stoppen met de publicaties. Ook de site Werk.nl van de Arbeidsvoorziening plaatst dit soort advertenties.
PCM Uitgevers en Wegener reageren verheugd. „Het is van groot belang dat het gerechtshof bevestigt dat PCM Uitgevers zelf beslist over wat er met de inhoud van haar krant gebeurt”, stelt PCM–bestuurder C. Vis. Het betekent ook dat JobTrack en ClickWork, websites van Wegener en PCM, minder last krijgen van een concurrent die volgens de uitgevers misbruik maakt van gratis gegevens.
Advocaat J. van Manen van PCM en Wegener voerde tijdens de zittingen aan dat kranten databanken zijn, waarin informatie methodisch en systematische geordend te vinden is voor de lezer. „Nu personeelsadvertenties zijn voorzien van een aparte index is dat nog duidelijker geworden”, meent hij. „Het arrest betekent bovendien dat naast de NationaleVacaturebank ook anderen die personeelsadvertenties uit de dagbladen willen halen dat maar beter kunnen laten.”
Directeur J. Cruiming van de NationaleVacaturebank.nl vindt het arrest heel vreemd. „Door het besluit van de kranten om de advertenties te voorzien van een index vallen ze nu blijkbaar wel onder de definitie van databanken, terwijl dat eerder nog niet het geval was. Het betekent dat we niet meer kunnen blijven doen wat we doen.”
Hij zit niet bij de pakken neer en meent zelfs dat er voor zijn bedrijf niet veel hoeft te veranderen. „We mogen geen substantieel aantal advertenties uit kranten halen”, interpreteert hij de uitspraak.