Binnenland

Doetinchem werkt samen met crisiszorg kerken

De gemeente Doetinchem en de Stichting Crisiszorg Doetinchem, voortgekomen uit de plaatselijke Raad van Kerken, gaan nauwer samenwerken rond de nazorg aan slachtoffers van een ramp.

Regioredactie
3 December 2008 15:58Gewijzigd op 14 November 2020 06:50

Maandag ondertekenen beide een samenwerkingsconvenant, aldus een woordvoerder van de gemeente vanmiddag. Daarin staat ondermeer dat de gemeentelijk crisiscoördinator een geestelijk verzorger van de SCD inschakelt als daar bij slachtoffers behoefte aan is.Momenteel heeft de stichting zo’n vijftien geestelijk verzorgers, afkomstig uit een tiental kerkgenootschappen en levensbeschouwelijke groeperingen, beschikbaar om slachtoffers nazorg te bieden. Na de training die ze de komende tijd ontvangen, valt een aantal van hen mogelijk nog af, aldus SCD-voorzitter W. de Blok.

Doetinchem is volgens hem de vierde plaats waar overheid en kerken voor de nazorg bij rampen de handen ineen slaan, na Eindhoven, Bilthoven en Den Haag.

„Tot een paar jaar terug kwamen kerken nauwelijks voor in de rampenplannen van gemeenten. Door de hulpverlening van kerken na rampen in de Bijlmer, Enschede en Volendam veranderde dat. Bekend is het voorbeeld van ds. Otto Ruff die een boekje publiceerde over zijn ervaringen in de Bijlmer. Een jaar of vijf geleden bezocht ik namens de Raad van Kerken in Doetinchem een trainingsdag over dit onderwerp op het Protestants Dienstencentrum in Utrecht. Daarna is de bal eigenlijk gaan rollen.”

De nieuwe ’calamiteitenorganisatie’ moet er volgens De Blok voor zorgen dat mensen na een ramp hun verhaal kwijt kunnen „en samen met de geestelijk hulpverleners kunnen zoeken naar wat die ingrijpende gebeurtenis voor de zin van hun leven betekent. Het is niet de bedoeling dat de hulpverleners mensen gaan winnen voor hun eigen kerk of groepering. Ze mogen wel informatie geven als mensen vragen hebben”, aldus de Blok.

Van een grote rampendreiging is in Doetinchem en omgeving inderdaad geen sprake, erkent De Blok. „Maar als je wacht op een ramp ben je te laat.”

Aan de crisisdienst wordt deelgenomen door de plaatselijke PKN, de rooms-katholieke kerk, de Nederlandse Gereformeerde Kerk, de Apostolische Gemeenschap, het Humanistisch Verbond, de Zevende Dagsadventisten, de Pinkstergemeente, de evangelische Christengemeente Doetinchem en de Turkse moskee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer