Nierpatiëntenvereniging steunt zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars moeten zich niet laten ontmoedigen door de terughoudende reacties van onder andere minister Klink op hun initiatief voor een donorpolis. Integendeel, ze moeten volhouden en nieuwe initiatieven blijven bedenken om bij te dragen aan het terugdringen van het donortekort.
Dat stelt voorzitter Bart Pijpers van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.Een nieuw initiatief kan zijn gelegen in het verruimen van de onkostenvergoeding voor levende nierdonoren, stelt Pijpers. „Momenteel beperkt de vergoeding zich vooral tot het aantal dagen dat de orgaandonor in het ziekenhuis verblijft. Ik kan me voorstellen dat zorgverzekeraars een deel van de huishoudelijke hulp willen vergoeden gedurende de periode waarin de donor thuis herstelt van de ingreep. Per slot van rekening draagt hij er door de donatie aan bij dat de verzekeraar elders veel kosten bespaart.”
Pijpers erkent dat het huidige initiatief -een korting van 120 euro per jaar voor elke verzekerde die zijn keus om wel of geen orgaandonor te zijn registreert in het donorregister- niet meer is dan een druppel op een gloeiende plaat. Hij benadrukt echter dat het wel een goed signaal is naar de maatschappij.
Misbruik of oneigenlijk gebruik van de polis acht Pijpers uitgesloten. „Gelet op de hoogte van het bedrag ga ik ervan uit dat het vooral twijfelaars zal prikkelen en aanmoedigen om de stap te zetten. Je kunt niet stellen dat mensen die er niet voor voelen nu in de verleiding komen vanwege het financiële voordeel overstag te gaan.”
Dat minister Klink vandaag terughoudend reageerde op het voorstel is bij Pijpers volledig in het verkeerde keelgat geschoten. „Op 11 juni kreeg hij het Masterplan Orgaandonatie aangeboden. Kern daarvan was de invoering van het Actief Donorregistratiesysteem (ADR), waarbij elke burger wordt beschouwd als donor, uitgezonderd degenen die geen toestemming geven om in het donorregister te worden opgenomen.
Het is bekend dat er door zo’n systeem meer donororganen beschikbaar komen. Toch heeft de minister deze aanbeveling om onbegrijpelijke reden genegeerd. Daarmee houdt hij het probleem van de wachtlijsten in stand. Ik vind dat hij nu niet meteen moet piepen. De zorgverzekeraars doen tenminste iets.”
Of zorgverzekeraars op termijn echt kunnen bijdragen aan het donortekort is ook voor Pijpers een vraag. „Ze doen nu in elk geval een flinke duit in het zakje van de discussie. Dat alleen al is veel waard.”