AIV: Honderden miljoenen voor klimaatgevolgen
Nederland moet enkele honderden miljoenen euro’s opbrengen voor de aanpassingen die ontwikkelingslanden moeten maken om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Dat stelt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een dinsdag verschenen advies over klimaat, energie en armoedebestrijding.
Hoeveel geld Nederland - volgens het principe ’de vervuiler betaalt’ - precies zou moeten uittrekken, kan de AIV niet zeggen. De Wereldbank werkt nog aan een onderzoek daarnaar, maar de internationale schattingen voor de totale kosten lopen uiteen van 30 tot 70 miljard euro. Hulporganisatie Oxfam kwam vorig jaar uit op een bedrag van ongeveer 200 tot 450 miljoen euro per jaar. Maar dat lijkt volgens de AIV „aan de hoge kant”.Volgens de adviesraad zou de overheid het geld moeten betalen uit de pot voor ontwikkelingssamenwerking, maar moet er voor worden gewaakt dat daardoor de armoedebestrijding en de energievoorziening voor de allerarmsten in het geding komen.
Nederland moet ook niet te lang wachten, omdat er anders meer geld nodig is voor humanitaire nood hulp aan slachtoffers van bijvoorbeeld overstromingen. Dat geldt overigens ook voor de andere industrielanden die mee moeten betalen. Volgens de raad moet Nederland een voortrekkersrol spelen om te zorgen dat er echt actie wordt ondernomen.
Om te zorgen dat de juiste hulp gegeven wordt moeten getroffen ontwikkelingslanden zelf een soort deltaplannen maken. Nederland moet de veertig landen die al ontwikkelingshulp ontvangen, daarbij helpen. Daarnaast zal er een wereldwijd masterplan moeten komen voor de ontwikkelingslanden.
Het Nederlandse kabinet wil eerst het onderzoek van de Wereldbank afwachten alvorens er financiële toezeggingen worden gedaan.
De kwestie komt ook aan de orde tijdens de VN-klimaattop in het Poolse Poznan, die maandag is begonnen.