RVZ: Kosten zorg niet meer te betalen
Als er niets wordt gedaan aan de stijgende zorguitgaven, is er op termijn geen geld meer voor onderwijs, het integratiebeleid of het oplossen van de files.
Dit stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in zijn advies ”Uitgavenbeheer in de gezondheidszorg”, dat maandag is overhandigd aan minister Klink (Volksgezondheid). Volgens de RVZ, die spreekt van ontsporing van de overheidsfinanciën, is de voornaamste oorzaak van het probleem dat zorgaanbieders (artsen) en zorgverzekeraars de mogelijkheid hebben om kosten af te wentelen op elkaar en uiteindelijk op de overheid.Als verzekeraars extra kosten maken doordat verzekerden overstappen van de ene naar de andere verzekeringsmaatschappij, verrekenen ze die kosten onderling. Volgens de RVZ moet deze zogeheten verevening achteraf worden afschaft, omdat de prikkel om de beste kwaliteit voor een bepaalde prijs te leveren daardoor ontbreekt.
De RVZ wil verder meer concurrentie tussen de verschillende zorgaanbieders en verzekeraars. Bij het afsluiten van contracten met ziekenhuizen zouden verzekeraars beter moeten letten op prestatie-indicatoren, zoals het aantal heroperaties dat artsen moeten uitvoeren, of het aantal doorligwonden bij patiënten.
Zorgaanbieders moeten bovendien doelmatiger werken, zo herhaalt de RVZ zijn boodschap van enkele jaren geleden. Zo zouden ziekenhuizen vaker het voortouw moeten nemen bij het coördineren van zorg aan chronisch of langdurig zieken, bijvoorbeeld mensen die een beroerte hebben gehad. Dat is efficiënter dan de situatie waarbij patiënten zelf afspraken moeten maken met hun huisarts, het ziekenhuis en het verzorgingshuis, aldus de RVZ.
Een andere oorzaak is dat de kosten van een medische ingreep in Nederland, vergeleken met het buitenland, hoog zijn. Doelmatigheidswinsten mogen daarom van de RVZ niet worden besteed aan een hogere honorering van de toch al goedbetaalde medici. Die opbrengsten zouden in de kwaliteit van zorg moeten worden geïnvesteerd.
Als het aan de RVZ ligt, komt er ook een duidelijke scheiding tussen de medische zorg en de aanvullingen die ouderen wensen in hun wonen en leven. Dat ligt al in de lijn van het beleid van staatssecretaris Bussemaker. Meer luxe in wonen en welzijn zullen de ouderen voortaan zelf moeten betalen. Maar de invoering daarvan moet wel geleidelijk gebeuren. Mensen moeten de kans krijgen om te gaan sparen of bijverzekeren voor de wensen die zij hebben voor hun extra voorzieningen in de toekomst, aldus de RVZ.
De uitgaven aan de geestelijke gezondheidszorg stijgen zo snel dat daar de invoering van een eigen bijdrage is geboden, stelt de RVZ verder. Relatietherapie mag van de raad uit de basisverzekering worden geschrapt.
De RVZ vindt een uitgavengroei van de gezondheidszorg van tweemaal de economische groei het maximaal haalbare. Burgers met een modaal inkomen van 30.000 euro bruto betalen momenteel al meer dan 10 procent van hun inkomen aan de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ).