Ping An wil geld zien van België
De Chinese verzekeraar Ping An heeft een claim neergelegd bij de Belgische staat wegens de grote verliezen op het aandeel Fortis.
Ping An verloor bijna 1,8 miljard euro op de aandelen toen de Belgische overheid grote delen van Fortis verkocht aan BNP Paribas.De grote verzekeraar heeft de hulp ingeroepen van de Chinese overheid, zo bleek zaterdag. Het bedrijf beroept zich op een handelsverdrag tussen België en China. Dat voorziet in een vergoeding als een bedrijf wordt genationaliseerd.
De Belgische overheid heeft gesprekken gevoerd met Ping An over compensatie, bevestigde Belgische premier Yves Leterme. Het resultaat is onbekend.
Eerder eiste ook een grote Russische aandeelhouder een vergoeding. De miljardair Suleiman Kerimov voelde zich misleid door toenmalig Fortistopman Maurice Lippens toen hij enkele procenten van de aandelen kocht.
Maandag was in Utrecht de eerste van twee aandeelhoudersvergaderingen van Fortis. Morgen is de tweede in Brussel. Aandeelhouders halen hier verhaal over de forse schade die ze hebben geleden. Ook worden de nieuwe bestuursleden voorgesteld. Fortis bestaat momenteel nog uit een internationale verzekeringstak en een portefeuille besmette kredieten.
Fortis vertilde zich aan de overname van ABN AMRO en werd later genationaliseerd omdat de bank dreigde om te vallen. Het aandeel daalde drastisch en is momenteel minder dan 1 euro waard.
De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam besloot vorige week al dat er een onderzoek komt naar wanbeleid bij Fortis. Als wanbeleid wordt aangetoond, moet Fortis mogelijk miljoenen aan schadevergoeding betalen aan beleggers.
Een demonstratie bij het justitiepaleis in Brussel van Fortisaandeelhouders tegen de gang van zaken bij de verkoop van Belgische activiteiten van Fortis aan de Franse bank BNP Paribas is zondagmiddag matig bezocht. Rond de vijftig gedupeerde aandeelhouders waren aanwezig.
Dat liet Fortisactief, een actiegroep die de beleggers vertegenwoordigt, weten. Fortisactief, dat samen optrekt met evenknie Holdup-fortis, had gehoopt op een paar honderd mensen. „Er zijn veel mensen die zeiden dat ze zouden komen, maar ze hebben niet gedurfd”, aldus voorzitter Monique Croes van Fortisactief. „De aandeelhouder van Fortis wordt toch slecht afgeschilderd in de Belgische media.”
Eén Nederlands stel was naar Brussel gekomen om te demonstreren, aldus Croes. De demonstranten hebben een spandoek van 3 bij 1 meter opgehangen bij het justitiepaleis met daarop Vrouwe Justitia. „De balans in haar handen is niet in evenwicht. Aan de ene kant staan de Belgische premier en de minister van Financiën, aan de andere kant de rechter van de handelsrechtbank.”