Overheden nu laatste strohalm
In september sloot de inspectie de operatiekamers van de IJsselmeerziekenhuizen vanwege een gebrekkige luchtkwaliteit. De ondergang van het ziekenhuis lijkt inmiddels nabij. Een overzicht van de gebeurtenissen sinds september.
Kort na de sluiting van de operatiekamers ziet topman Pereira van de ziekenhuizen zich genoodzaakt zijn functie neer te leggen. Zijn opvolger, interim-bestuurder N. Hoefsmit, verklaart de ziekenhuizen kort na zijn aantreden „technisch failliet.”Minister Klink eist inmiddels van de ziekenhuizen een plan van aanpak en benoemt daartoe adviseur L. Lodewick. Deze stelt in zijn op 28 oktober gepresenteerde rapport dat het ziekenhuis op zoek moet naar een participant die bereid is zich „lock, stock and barrel” in te kopen in de stichting die eigenaar is van het ziekenhuis. Deze partner neemt dan alle schulden en de volledige boedel over en krijgt het bestuur van de stichting daarvoor terug. Uiterlijk 7 november moet de interim-raad van bestuur een participant kiezen, aldus Lodewick.
Vijf partijen brengen daarna een bod uit, dat Hoefsmit, het ministerie van VWS, de gemeente Lelystad, de provincie Flevoland en zorgverzekeraar Achmea op zaterdag 8 november bespreken. Uitkomst is dat het ziekenhuis verder wil met de MC Groep van zorgondernemer Winter en ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. Hoefsmit kondigt aan binnen twee weken naar buiten te treden met definitief besluit.
Op 21 november zegt de interim-bestuurder nader onderzoek te willen naar de financierbaarheid en zekerheid van de plannen van het ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk en de MC Groep. Maandag laat de hij intern weten dat geen van de investeerders aan de eisen voldoet. Dinsdag kondigt hij aan surseance van betaling aan te vragen, waarmee het lot van de ziekenhuizen in handen zou komen van een financieel bewindvoerder.
Tijdens het finale overleg dat later die dag begint, blijken de betrokken partijen diep verdeeld. Volgens zorgverzekeraar Achmea biedt een overname door het St Jansdal de beste mogelijkheden. Hoefsmit wijst deze optie om onduidelijke reden af. Vervolgens doet de interim-bestuurder een klemmend beroep op Achmea om 16,5 miljoen beschikbaar te stellen. De MC Groep wil de overname alleen doorzetten wanneer dat bedrag op tafel komt.
Achmea stelt vervolgens een dergelijke gift niet te kunnen verantwoorden aan de premiebetalers en verlaat het overleg. Het lot van het ziekenhuis lijkt daarmee definitief in handen te liggen van het ministerie, de Nederlandse Zorgautoriteit, de provincie en de gemeenten.