Binnenland

Eén vrouw als minister „tijdelijke dip”

CDA-kamerlid mevrouw Verburg vindt dat vrouwen voor hun huwelijk en voor hun zwangerschap met hun mannen moeten „onderhandelen” zodat zij ook na de geboorte van kinderen volop ruimte hebben om buitenshuis te werken. „Vrouwen moeten kiezen, delegeren en onderhandelen. Ze moeten daarbij de mannen wel het gevoel geven dat zij ook wat gewonnen hebben.”

26 November 2002 11:13Gewijzigd op 13 November 2020 23:58

„Wij vrouwen moeten zeggen: Jij zorgt daar- en daarvoor. Je moet met één bil van je machtspositie af en straks misschien wel met twee.”

Gerda Verburg, vice-fractievoorzitter van het CDA, die zelf samenwoont met een vriendin, uitte maandagavond in Amsterdam strijdvaardige taal tijdens een debat over de rol van de vrouw in de politiek.

De discussie had als titel ”Ga toch koken, mens”. Dat voegde LPF-lijsttrekker Fortuyn dit voorjaar een televisieverslaggeefster toe nadat zij hem min of meer klem had gepraat. Fortuyn wilde vrouwen niet massaal de arbeidsmarkt op hebben, maar vroeg aandacht voor de noodzaak van opvoeding en opvang door moeders.

Dat gedachtegoed wordt in ieder geval niet gedeeld door de vrouwen die maandagavond naar de voormalige schuilkerk De Rode Hoed in Amsterdam waren gekomen om te debatteren over de vrouw in de politiek. Er was één uitzondering.

Voormalig VVD-minister Kroes, tegenwoordig gehuwd met voormalig burgemeester en PvdA-minister Peper, hield een pleidooi voor evenveel mannen en vrouwen in de politiek en met topfuncties in het bedrijfsleven.

Het is volgens haar droevig gesteld met de emancipatie. „Als we in het huidige tempo doorgaan, dan duurt het nog 350 jaar voordat er evenveel mannen en vrouwen in de top van het bedrijfsleven zitten. In de politiek duurt het niet zolang, maar nog wel enkele decennia.”

Kroes vindt dat vrouwen na hun studie eerst carrière moeten maken en „hun kinderwens moeten uitstellen. Dat verhaal over de prins op het witte paard blijkt meestal niet te kloppen. Kijk maar naar de statistieken over gestrande huwelijken. Als vrouwen na hun studie geen werkervaring opdoen, blijkt het later enorm moeilijk alsnog aan een goede baan te komen.” Ze benadrukte dat „die pot thee” voor kinderen vanaf twaalf jaar niet meer nodig is: „Kinderen hebben dan hun eigen programma.”

Ook CDA-kamerlid Verburg bepleit geen terughoudendheid als het gaat om vrouwenemancipatie. De vice-fractievoorzitter heeft een virtueel verlanglijstje. Daarop staan voor alle ministersposten en staatssecretariaten een of meer namen van CDA-vrouwen die geschikt zijn om regeringsverantwoordelijkheid te dragen.

Van één ding is Verburg overtuigd. Zoals het met deze kabinetsformatie ging, zo mag het nooit meer. Er is één vrouwelijke minister en er zijn vier vrouwelijke staatssecretarissen. „Dat is een tijdelijke dip. Ik denk dat het heeft te maken met de snelheid van de formatie deze zomer”, aldus Verburg.

Ook de VVD is actief om meer geschikte vrouwen te rekruteren. Volgens Kroes voert VVD-lijsttrekker Zalm al gesprekken met mogelijke vrouwelijke kandidaten.

Eén aanwezige dame waagde het maandagavond wel om tegengas te geven, maar ze kreeg de gehele zaal over zich heen. De vrouw in kwestie maakte zich niet bekend, maar gaf aan dat ze leidinggeeft aan een groep van academisch gevormde jongelui. „Daar merk ik dat het leidinggeven mannen veel beter afgaat dan vrouwen. Vrouwen zijn afwachtender en onzekerder. Het zit blijkbaar in de genen. In het bedrijfsleven zit maar 5 procent vrouwen aan de top.”

Boegroep en hoongelach waren na deze opmerkingen niet van de lucht. „Nu zijn we de gehele avond aan het debatteren geweest en nu komen we weer uit bij dit punt”, riep een aanwezige vertwijfeld uit.

„Zullen we het eens hebben over de vraag hoe we dat kunnen veranderen? Jullie maken me depressief”, voegde Verburg er op verheven toon aan toe.

De CDA-politica kreeg overigens het verwijt dat een van de opstellers van het CDA-verkiezingsprogramma, Hessels, heeft gezegd dat vrouwen tot hun dertigste jaar carrière moeten maken en daarna voor het gezin moeten kiezen. „Dat is jammer”, aldus mevrouw Dekker, algemeen directeur van de werkgeversvereniging AWVN.

Verburg probeerde er onderuit te komen door te zeggen dat Hessels zijn opmerkingen heeft gemaakt als voorzitter van de raad van bestuur van het Vendex-concern, maar dat pikten de vrouwen niet. „Nou, spuug ’m dan op z’n vestje”, zo adviseerde Verburg bits aan Dekker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer