Binnenland

Rijssen schaft zondagloos zwemabonnement af

Een jaar na het openstellen van de Rijssense sporthallen en zwembaden op zondag, komt er nu ook een eind aan de zwembadabonnementen waar de zondag niet in zit.

Van onze correspondent
26 November 2002 09:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:58

Dat was maandagavond de uitkomst van de discussie in de commissie welzijn. ChristenUnie en SGP zagen hun pogingen om de zondagloze zwembadabonnementen te redden, schipbreuk lijden.

De Sportraad Rijssen-Holten had geadviseerd te komen tot één zevendaags abonnement. In het college had SGP-wethouder J. Ligtenberg verklaard het zesdaags abonnement te willen behouden. Welzijnswethouder mevrouw J. Flim-Gerritsen (CU) verklaarde maandagavond dat de zondagloze abonnementen voor haar geen principiële lading hadden. „Ik ben vorig jaar zelf gekomen met het invoeren ervan, om tegenstellingen in de gemeenteraad niet te vergroten. Nu heb ik gemerkt dat deze zondagloze abonnementen de tegenstellingen juist op de spits drijven. Dat wil ik niet en daarom volg ik het advies van de sportraad.”

CU-raadslid J. Tijhof nam een ander standpunt in dan zijn wethouder. „Er zijn het afgelopen jaar veel meer zesdaagse dan zevendaagse abonnementen verkocht. Het blijkt dus dat een groot deel van de Rijssense bevolking de overtuiging is toegedaan dat er op zondag niet gezwommen moet worden. Daarom pleiten we ook voor instandhouding van de zes- en de zevendaagse abonnementen.”

SGP-raadslid J. Slagman had op grond van zwembadbezoekcijfers van mei tot en met augustus dit jaar berekend dat „ruim 73 procent van de Rijssenaren en 10 procent van de Holtenaren” het zevendaagse abonnement niet wil. Hij vond dan ook dat de zondagloze zwemkaart overeind moest blijven. Hij stelde vast dat de bezoekersaantallen op zondag in Rijssen ver achterbleven bij het zwembadbezoek op doordeweekse dagen.

Mevrouw G. Wibbelink (VVD) zei dat gemoedsbezwaren tegen ’s zondags zwemmen in Holten geen rol speelden. „Er zijn in Holten heel veel dames die doordeweeks zwemmen en in het weekend iets anders doen, en die dames kopen dan lekker het goedkopere zesdaagse abonnement.” Slagman zag daarin juist een argument om het zesdaagse abonnement te handhaven. „En dat voordeel is de dames ook van harte gegund”, onderstreepte Slagman zijn pleidooi.

SGP-raadslid J. Slootweg betreurde het afschaffen van de zesdaagse abonnementen en ondernam nog een laatste poging. „We hebben na de herindeling al zo veel moeten inleveren. Er zijn heel veel mensen die verdriet hebben over het gebruiken van de zondag. Daarom hebben we gevraagd om de zondagloze abonnementen te handhaven. Wil je als politiek een gebaar maken naar de mensen met gemoedsbezwaren of niet? Een zesdaags abonnement laat zien dat je als gemeentebestuur rekening wilt houden met de gewetensbezwaren van die mensen.”

Het mocht niet baten. CDA, PvdA, VVD en Gemeentebelang waren voorstanders van het afschaffen van de zondagloze abonnementen. Na afloop van de vergadering verklaarde wethouder Flim dat zij wel principiële bezwaren had tegen de zondagsopenstelling van het zwembad, „maar de discussie over het al dan niet handhaven van zevendaagse abonnementen heeft voor mij geen specifiek principiële lading meer. Bovendien heb ik gemerkt dat binnen het college en de gemeenteraad tegenstellingen hoog oplaaien tussen kerkelijke en ex-kerkelijke mensen en dat vind ik niet goed. Daarom ben ik ook met het voorstel van de sportraad meegegaan.”

Het definitieve voorstel komt 16 december in de gemeenteraad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer