Monument in bezit van 3722 eigenaren
De Limesweg, de grens van het voormalige Romeinse Rijk in Nederland langs de Rijn, is een monument. Hoewel het archeologische erfgoed grotendeels onzichtbaar is, blijkt het in bezit van maar liefst 3722 eigenaren.
Dat hebben de stichting Letterlijk en DS Landschapsarchitecten uitgezocht voor het boek Limesweg, dat donderdag verschijnt. Volgens de schrijvers is voor het eerst vastgelegd hoe de grensweg precies door Nederland loopt. Kaartmateriaal en bijdragen van archeologen en historici geven in het boek een beeld van dit monument, dat voor een belangrijk deel in gebieden ligt dat op de nominatie staat om bebouwd te worden.De Limesweg begint in Duitsland en voert via de noordzijde van de Rijn naar Lobith. Daar buigt de weg af naar Nijmegen, in de tijd van de Romeinen een belangrijke handels– en legerplaats. De route buigt terug naar de Rijn bij Wijk bij Duurstede en loopt vervolgens via Utrecht, Alphen aan de Rijn en Leiden naar Katwijk.
Al in 19 voor Christus is in Romeinse geschriften sprake van een militaire route langs de limes (Latijn voor grens). Uit andere boeken blijkt dat de weg ook een belangrijke transportzone was met verdedigingswerken en forten, waarvan op sommige plaatsen nog resten van te vinden zijn.
De eerste sporen van de Limesweg kwamen bij werkzaamheden in De Meern in 1997 aan het licht. Uit het boek Limesweg blijkt, dat veel particulieren vaak zonder het zelf te weten een stukje monument in hun achtertuin of weiland bezitten.