Binnenland

„Handel in softdrugs keihard”

De handel in softdrugs hennep is „keihard.” Dat stelt politiecommissaris Max Daniel, landelijk bestrijder van de georganiseerde, criminele hennephandel.

J. Visscher
20 November 2008 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 06:45
Max Daniel. Foto Niek Stam
Max Daniel. Foto Niek Stam

Opa die op zolder een paar plantjes teelt - drugshandelbestrijder Daniel weet maar al te goed dat dat beeld over hennepteelt ver bezijden de werkelijkheid is.Hennepbendes, die waarschijnlijk het gros van de coffeeshops bevoorraden, zijn veelal professionele misdaadorganisaties die niet terugdeinzen voor grof geweld om de handel draaiend te houden. „Het is een keiharde wereld”, zegt Daniel zonder enige aarzeling.

Hoe uit zich dat?
„In de zes zuidelijke provincies deden zich in vijf jaar tijd 25 liquidaties voor die verband houden met de georganiseerde misdaad rond hennephandel. Bij conflicten worden mensen beschoten en mishandeld. We kennen het verhaal van een man die een paar maanden weg was. In zijn huis had een neefje tijdens zijn afwezigheid een hennepplantage ingericht, onder druk van criminelen. Toen de man terugkwam en in zijn huis de hennepkwekerij aantrof, lichtte hij via Meld Misdaad Anoniem de politie in. Die heeft de plantage weggehaald. De criminelen namen wraak. De knieën van de man werden verbrijzeld. Ook moest hij 18.000 euro schade voor geleden verlies betalen.”

Het gros van de coffeeshops heeft banden met criminele organisaties?
„Er zullen vast een paar kleine coffeeshops zijn die hun paar onsjes softdrugs van kleine huistelers betrekken. Maar zeker de grote coffeeshops, in de grensstreek bijvoorbeeld, worden bevoorraad door de georganiseerde misdaadorganisaties. De kilo’s die die coffeeshops per week verkopen, verkrijgen ze via grootschalige, georganiseerde hennepteelt. Een ander punt van zorg is dat er via coffeeshops geld wordt witgewassen.”

Daniel benadrukt dat de handel in hennep pure miljoenenindustrie is. De jaarlijkse omzet is ongeveer 2 miljard euro. Naar schatting wordt 300 miljoen euro verdiend aan de levering van hennep aan de coffeeshops. Het overgrote deel van de softdrugs wordt naar het buitenland geëxporteerd.

Critici zoals voormalig politievakbondsman Hans van Duijn vinden dat de strijd van de politie tegen de drugshandel totaal geen rendement oplevert.
„Of het nu om handel in harddrugs, softdrugs of om vrouwenhandel gaat - die praktijken leiden tot schadelijke effecten in de samenleving. Dus moet de politie daartegen optreden.

Als we in Nederland de softdrugs zouden legaliseren en in het buitenland zouden die drugs verboden blijven, dan leidt dat zeker niet tot een afname van de export. En die legalisering veroorzaakt dus ook geen afname in de georganiseerde criminaliteit rond hennepteelt.”

De grensgemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal doen alle coffeeshops in de ban. Terecht?
„Daar ga ik niet over. Die gemeenten ondervinden overlast van drugstoerisme en willen daar begrijpelijkerwijs wat tegen doen. Of het gedoogbeleid wordt afgeschaft of dat coffeeshops juist worden gelegaliseerd, dat is een politieke kwestie.”

De grootschalige hennepteelt werkt vermenging van bovenwereld en onderwereld in de hand, waarschuwt Daniels. „De grote bedragen die verdiend worden met hennepteelt worden bijvoorbeeld belegd in onroerend goed. De maatschappelijke integriteit raakt daarbij in het geding. Daarom is het van belang dat we bijvoorbeeld met notarissen en hypotheekverstrekkers om de tafel te gaan zitten. We moeten deze ontwikkeling een halt toeroepen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer