Binnenland

„Even door de zure appel heenbijten”

Softdrugs bestaan niet, in coffeeshops wordt geen koffiegedronken en gedogen is een ander woord voor grof geld verdienen.

Binnenlandredactie
20 November 2008 09:39Gewijzigd op 14 November 2020 06:45
Remko Jorritsma. Foto R. Jorritsma
Remko Jorritsma. Foto R. Jorritsma

Als het aan Remko Jorritsma, ex-verslaafde, ligt, gaan alle coffeeshops in Nederland dicht. „We moeten even door de zure appel heenbijten.”Tien jaar zat hij zelf onder de drugs. Nu helpt Jorritsma anderen van hun verslaving af te komen, via de stichting In de Vrijheid in het Zeeuwse Wemeldinge.

Zijn grote voorbeeld als het om drugsbeleid gaat, is Zweden. „In de jaren zeventig voerde dat land een gedoogbeleid. Na enkele jaren werden de resultaten geëvalueerd. De politiek, van links tot rechts, schrok geweldig. De problemen rond drugsgebruik waren alleen maar toegenomen. Toen heeft Zweden gezegd: We stoppen met gedogen. Alle coffeeshops gaan dicht.”

Natuurlijk verschuift het drugsgebruik dan naar het illegale circuit, weet Jorritsma. „Maar je maakt de drempel om drugs te gebruiken een stuk hoger, alleen al vanwege de prijs. Bovendien geef je als overheid een goed signaal af richting jongeren: drugs zijn slecht, daar moet je niet aan beginnen.”

Wat het gedoogbeleid in Nederland uitwerkt, ziet Jorritsma in zijn eigen omgeving. „Goes heeft een streekfunctie. Duizenden jongeren gaan er elke dag naar school. De stad kent twee coffeeshops. Grote aantallen jongeren slenteren erlangs. Voor de fun roken ze ook eens een joint; de eerste stap op weg naar verslaving. Gedogen is niets anders dan legaliseren. Nederland doet dat als enige in Europa.”

Het sluiten van alle coffeeshops zal voor de huidige groep gebruikers weinig effect hebben, weet Jorritsma. „Zij gaan het illegale circuit in. Maar laten we vooral denken aan de nieuwe generatie. Breng die niet in de verleiding om met softdrugs te beginnen.”

Feiten

-Nederland gedoogt coffeeshops. Klanten mogen ongestraft een paar gram wiet kopen. De aanvoer, aan de achterdeur, is formeel verboden.

-Nederland telt ruim 700 coffeeshops.

-Het kabinet wil het aantal coffeeshops terugdringen. Rotterdam heeft besloten dat tientallen coffeeshops in de buurt van scholen moeten verdwijnen.

-Strafrechtgeleerde prof. C. Fijnaut, die de drugsproblematiek in de grensstreek onderzocht, concludeerde vorige week dat sluiting van coffeeshops niet betekent dat de illegale handel toeneemt.

-Het aantal mensen dat door softdrugs in zorginstellingen terechtkomt, is de laatste jaren fors gestegen, signaleert het Trimbos instituut.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer