Pepernoten staan onder verdenking
Ook pepernoten en ontbijtkoek bevatten de stof acrylamide, die mogelijk kankerverwekkend is. Eerder bleek al dat de stof in patat, chips en brood zit. Het eten van deze producten levert niet direct een gevaar op voor de volksgezondheid, maar er moet niet te veel van worden gegeten.
Dat maakte de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) donderdag bekend. Pepernoten zijn de zachte snoepjes die lijken op taaitaai. Veel bekender en vaker verkocht worden de hardere kruidnoten. De Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie maakt zich zorgen over de verwarring die bij de consumenten kan ontstaan tussen de producten.
Acrylamide lijkt vooral te ontstaan in voedsel dat wordt gefrituurd en gebakken in temperaturen rond 180 graden Celsius. Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit is een grenswaarde vastgesteld van 5 microgram per kilogram lichaamsgewicht. Een jong kind van 17 kilo mag dan per dag zo’n 85 microgram acrylamide binnenkrijgen zonder dat dit volgens de huidige inzichten gevaar oplevert, aldus een woordvoerster van de VWA. In chips zit 1200 microgram acrylamide per kilo. Omgerekend kan een klein kind 70 gram zoutjes per dag eten, dat zijn twee kleine zakjes. In patat zit 300 microgram per kilo zodat een klein kind twee bakjes per dag zou mogen eten. Naarmate iemand ouder en zwaarder is, kan hij meer verwerken.
Volgens de VWA zijn de grenswaarden gebaseerd op levenslange blootstelling. Het lichaam breekt de stof binnen een paar dagen af. Volgens de VWA zijn maatregelen vooralsnog niet nodig. Er is nog te veel onduidelijk over hoe de stof ontstaat en over de precieze risico’s ervan. Dierproeven wijzen uit dat acrylamide mogelijk kankerverwekkend is voor de mens. Onderzoek daarnaar vindt plaats in wereldwijd verband. De VWA heeft in Nederland inmiddels meer dan 300 monsters genomen uit producten die in de frituur zijn geweest of zijn gebakken.
De Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie laat weten het probleem in de gaten te zullen houden, maar weinig te kunnen doen zolang er zo weinig bekend is over de stof. Wel gaat de industrie bekijken of er iets anders gedaan kan worden bij de bereiding van bijvoorbeeld brood, pepernoten en ontbijtkoek.